Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Történészek a meg nem történt múlt nyomában

2007. január 30. 14:00

Mi lett volna, ha... a spanyol armada partra száll Angliában, ha Napóleon legyőzi Oroszországot, ha Ferenc Ferdinánd túléli a szarajevói merényletet, ha Japán nem támadja meg Pearl Harbort?

<

Számtalan film, regény és novella született már arról, hogy mennyivel másabb lenne (vagy sem) a világ, ha bizonyos történelmi eseményekvégkimenetele másképp alakul, mint ahogy azt a történelemből ismertjük. Például, ha Caesar öli meg Brutust, ha a vikingek eljutnak Amerikába, ha Napóleon győz Oroszországban, ha nem lövik le Kennedy-t és így tovább. Egy angol és amerikai történészek által írt könyv a meg nem történt történelembe vezeti be az olvasókat.

A spanyol armada győzelmétől egészen Al Gore elnökségéig húzódik az a hosszú ív, amelynek mentén ismert történészek próbálják megfejteni, hogy mi történhetett volna másként egy adott történelmi szituációban. A szerzők állítása viszonylag egyszerű: elég egy aprócska dolgot megváltozatni, és rögtön érvényesül a dominó-hatás. A véletlenszerű események azonban egy ponton általában visszakanyarodnak a mához - hiszen a szakértők által így válik igazolhatóvá ez a furcsa, kronofaktualitásnak nevezett tudományág. Ha ugyanis ettől elszakadnának, az már a science fiction és a fantázia földje lenne, ahol a történésznek már nincs sok feladata.

A könyvben található tanulmányok kettős szerkezetűek: egy részük okokat és következményeket boncolgat, míg az igazán érdekesek megtörtént eseményekként vezetik le a fikciókat, amik tökéletesen hihetőnek tűnnek. Így senki nem lepődik meg azon, hogy a spanyol flotta győzelme milyen konklúzióra vezet, és hogy a Lenin ellen végrehajtott merénylet milyen mélységben változtatja meg a 20. század történetét. A kötetből megtudhatjuk, hogy a kérdés kutatóit a leginkább a második világháború foglalkoztatja, amikor a legfontosabb események véletlenszerűen dőltek el, így például ha Sztálin 1941 decemberében felszállt volna egy keletre tartó vonatra, akkor más irányba haladtak volna az események.

A könyv szórakoztató olvasmány, egyfajta játékos gondolatébresztés, amelynek azonban nem szabad feledtetnie a tényt, hogy a történelem a megtörtént eseményekkel foglalkozó tudomány. Aki tehát szeretné megőrizni komolyságát, az nem fordul a történészekhez a "mi lett volna, ha.." kérdéssel, hiszen erre a legkevésbé ők képesek válaszolni.

Roberts, Andrew: Mi lett volna, ha...? Fejezetek a meg nem történt világtörténelemből. Ford.: Bart István. Corvina Kiadó, Bp., 2006. 181 o.
Ára: 3200 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Történészek a meg nem történt múlt nyomában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra