Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Múmiákat találtak a felhők harcosainak városában

2007. január 19. 13:15

Titokzatos várost és mumifikálódott holttesteket találtak a perui dzsungel mélyén, így a kutatók reményei szerint végre talán egy lépéssel közelebb kerültek a chachapoya indiánok világához.

<

Már korábban is beszámoltunk arról, hogy titokzatos városokat rejt a perui dzsungel, amelyeket már néha a régészek előtt kifosztanak. A perui Anazco-család felfedezői azonban nemrég egy érintetlen romvárost találtak a Rio Verde és a Rio Huabayacu közötti fennsíkon, Limától 900 kilométerre északra. Az expedíción részt vett Keith Muscutt, a Berkeley Egyetem régésze is, aki az előzetesen felmért városról különleges adatokkal szolgált a sajtónak.

Elmondása szerint a 400 éve lakatlan romok méretük és alakjuk miatt "feltűnően rendellenesek", és mivel nem találtak erődítésre utaló nyomokat, ezért az épület szakrális célokat szolgálhatott. A Huaca la Penitenciaria, azaz Börtönrom névre hallgató építmény egy nagy szertartási részből, egy piactérből és több szögletes és kör alakú épületből áll. A szakértő szerint a díszítések és egyéb jelek alapján a romokat a chachapoya indiánok építhették.

A városban 12 mumifikálódott holttestre bukkantak egy 600 éves sírkamrában. Ez az első föld feletti temetkezés a régióban, ahol a balzsamozók szakértelmének hála a maradványok nagyon jó állapotban maradtak meg. A chachapoya múmiák sokat elárulnak a korábban ismeretlen népről. Az egyik lelet különösen hátborzongató: a nő összekulcsolt karjaival védi magát attól, amitől az arcára fagyott a borzalom.
A chachapoya cilivilzáció 800 és 1475 között virágzott, és ma leginkább hegytetőkön álló erődeikről - a leghíresebbek ezek közül Kuelpa és Vira Vira - ismertek (ezért kapták a felhők harcosai nevet is). Közvetlen a spanyol hódítás előtt hódították meg őket az inkák, ők azonban 1532-ben szövetséget kötöttek a nyugati hódítókkal, ám hamar áldozatául estek az európaiak által behurcolt betegségeknek, és kihaltak.

A most talált romok a chachapoya határvidéken találhatók, ami azt jelentheti, hogy igazából még ma sem ismerjük az általuk lakott terület pontos kiterjedését. Korábban ugyanis úgy gondolták, hogy a felhők harcosai ezekben az erdőkben véres küzdelmek árán védték meg birodalmukat az Amazonas törzseivel szemben, ám a békés romok ezen elmélet újragondolására serkentenek.

A felfedezés részleteit a Discovery Channel Múmiák nyomában (Chasing mummies) című új sorozatának egyik januári adásában mutatják majd be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Múmiákat találtak a felhők harcosainak városában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra