Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A háziasszonyok kedvence: elhunyt Rudolf August Oetker

2007. január 17. 17:00

Meghalt Rudolf August Oetker, Németország egyik leggazdagabb embere, a második világháború utáni Németország üzleti életének egyik vezető alakja.

<

A sütőportól a nemzetközi piacig

A vállalat alapjait a gyógyszerész nagyapa vetette meg, aki 1891-ben szabadalmaztatta az általa feltalált sütőport. A sütőpor a legtöbb tésztaféle készítésénél használatos, ennek köszönhetően lesz - már ha egyenletesen el van dolgozva - a tészta laza, nő meg a sütemények térfogata. Vegyi összetételét tekintve nátrium-hidrokarbonátot és a foszforsav savanyú sóját vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot tartalmaz, utóbbiak szabályozzák a sütéskor, a vegyület elbomlásakor keletkező széndioxid gyors vagy lassú felszabadulását.

A recept lényegében a mai napig változatlan maradt. Az igazsághoz tartozik, hogy a sütőport már korábban felfedezte a német Justus von Liebig, de ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg, míg Oetker a háztartásoknak kínálta termékét.

Az idősb Oetker 1893-tól forgalmazta találmányát Backin fantázianéven. 1903-ban szabadalmaztatta, és logóval látta el: a "világos fej" ma is az Oetker védjegye. A feltaláló nem kis önbizalomról tanúságot téve reklámjában azt állította: így minden sütemény sikerülni fog. Reklamáció nem, vagy csak elvétve érkezett, így az üzlet virágzásnak indult. A patika 1900-ra komoly üzemnek adta át helyét, és a sikeres marketingkampánynak köszönhetően 1906-ra már évente 50 millió zacskó sütőpor fogyott. A Backin népszerűsítése érdekében receptkönyveket adtak ki, újsághirdetéseket adtak fel és még a csomagolásra is recepteket nyomtattak.

1908-ban megalakult az első külföldi leányvállalat, s nem sokkal később a
magyar piacon is megjelentek az Oetker-termékek. A cégalapító August Oetker 1918 januárjában bekövetkezett halálával a cég vezető nélkül maradt. Rudolf nevű fia 1916-ban elesett a francia fronton, unokája pedig alig kétéves volt, így a vállalkozást időlegesen az özvegy új férje vette át. Munkáját nem végezte rosszul, az Oetker amúgy sem csekély ismertségét mozikban vetített reklám, mobil információs autók és cégelőadások növelték.

A kijelölt utód, Rudolf August Oetker Bielefeldben végezte a gimnáziumot, majd bankárnak készült, tanulmányait azonban birodalmi munkaszolgálat, majd a második világháború szakította meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A háziasszonyok kedvence: elhunyt Rudolf August Oetker

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra