Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elítélték a náci mészárlás résztvevőit Olaszországban

2007. január 16. 16:00

Bűnösnek nyilvánította és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte szombaton az észak-olaszországi La Spezia katonai bírósága a náci német Waffen SS tíz egykori tagját.

<

Az olasz katonai ügyészség összesen 17 embert vádolt meg, a 81 és 88 év korú vádlottak közül tizenötre életfogytiglani börtönbüntetést kért, kettő esetében pedig felmentést javasolt. A bíróság Paul Albers (88 év), Josef Baumann (82), Hubert Bichler (87), Max Roithmeier (85), Max Schneider (81), Heinz Fritz Traeger (84), Georg Wache (86), Helmut Wulf (84), Adolf Schneider (87) és Kurt Spieler (81) vádlottakat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, valamint százmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezte, hét vádlottat viszont felmentett. A vádlottak felett távollétükben ítélkezett a bíróság, és úgy tudni, hogy valamennyien Németországban élnek.

Az ítélehirdetés

A visszavonuló német csapatok egy terrorkülönítménye, Walter Reder SS-őrnagy vezetésével 1944. szeptember 29-én gyilkolta halomra a Bologna közelében fekvő, közép-olaszországi Marzabotto 955 lakosát, majd október 5-ig két szomszédos település, Grizzana és Monzuno lakosait is lemészárolták. Összesen 1836 emberrel végeztek, köztük mintegy háromszáz nővel, mintegy negyven, kétévesnél fiatalabb gyermekkel és öt pappal.

Johannes Rau látogatása, 2002

A II. világháború legnagyobb olaszországi tömegmészárlásának ügyében az SS 16. hadosztályának huszonkét volt katonája és tisztje ellen indítottak eljárást, de közülük négy időközben meghalt. A főbűnös Reder őrnagyot a bolognai katonai bíróság 1951-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. A gaetai börtön lakója 1985-ben kegyelmet kapott, majd 1991-ben Bécsben halt meg.

2002 áprilisában Johannes Rau akkori német köztársasági elnök ellátogatott Marzabottóba, ahol bocsánatot kért a helyi lakosságtól, a túlélőktől és a hozzátartozóktól a németek második világháborús vérengzése miatt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a történelmi múlt felidézésének nem a megosztást, hanem a megbékélést kell szolgálnia.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elítélték a náci mészárlás résztvevőit Olaszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra