Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magyar zsidókat mentett a későbbi pápa

2007. január 3. 08:11

Újonnan napvilágra került dokumentumok szerint Angelo Roncalli bíboros, a későbbi XXIII. János pápa tevékenysége messze túlment a Vatikánnak küldött figyelmeztetéseken.

<

Nunciusként bírálta a pápát

Amint korábban beszámoltunk róla, a hivatalos vatikáni álláspont szerint csak 1944. októberében értesült a Szentszék a holokauszt borzalmairól. A most előkerült iratok szerint XII. Pius, aki a háború alatt ült Szent Péter trónján, nem tett meg minden tőle telhetőt zsidók millióinak lemészárlása ellen - írja a The Washington Times keddi, internetes kiadása. A visszaemlékezések, dokumentumok és levelek Roncalli bíboros egyik zsidó kapcsolatának hagyatékából kerültek elő, aki gyakran találkozott a diplomatával a Vatikán isztambuli képviseletén. Sürgető leveleket küldtek a Szentszéknek, és okmányokat hamisítottak zsidóknak, hogy elmenekülhessenek a nácik és szövetségeseik elől.

Dina Porat, a tel-avivi egyetem professzora, elismert holokauszt-kutató megvizsgálta az iratokat, és az a véleménye, hogy a két ember kapcsolata történelmi jelentőségű következményekkel járt. Roncalli nuncius (pápai követ) segítőtársa Háim Barlasz volt, akit a Zsidó Ügynökség mentőbizottsága küldött Isztambulba. E bizottságot palesztinai zsidók állították fel, hogy segítsék elmenekülni az európai zsidókat a nácik elől. Roncalli gyakran találkozott éjszakánként Barlasszal, és sürgős üzeneteket fogalmaztak XII. Pius pápának a magyar zsidók szorongatott helyzetéről. Elmondta Barlasznak, hogy a távirataira nem kapott választ. Az volt a benyomása, hogy egyházi elöljárói, akik tehettek volna valamit, nem tettek, és tudni akarta, hogy miért nem - mondta el egy interjúban Dina Porat.

XII. Pius és Roncalli

A professzor beszámolt arról, hogy több, Roncallitól a pápához intézett, kézzel írt levelet is talált, amelyet Barlasz segítségével fogalmazott meg, s amelyekben bírálat is megfogalmazódott a Vatikán és mások címére, akik nem segítettek eléggé a zsidók megmentésében. A két férfi tovább fokozta erőfeszítéseit, amikor 1944. júniusában megkapták két szlovák zsidó beszámolóját az auschwitzi haláltáborról, ahonnan sikerült elszökniük. Barlasz ezután németre fordította az auschwitzi jegyzőkönyvek néven ismertté vált beszámolót. Június 23-i dátummal precíz összefoglalót készített belőlük, s egy nappal később átadta Roncallinak, aki könnyezve olvasta el, és azonnal továbbította őket a Vatikánba. Pius ezután levelet írt a nácikkal szövetséges Horthy Miklós kormányzónak, és felszólította, hogy állítsa le a magyar zsidók deportálását Lengyelországba. 1944. július 7-én ez meg is történt.

Roncalli tevékenysége messze túlment a Vatikánnak küldött figyelmeztetéseken. Mint Barlasz dokumentumaiból kiderül, menleveleket és hamis keresztleveleket állított ki, amelyeknek révén 12 ezer zsidó menekülhetett el Magyarországról - mondta el a Vatikán II. világháborús politikájának vezető izraeli szakértője, Jichak Minerbi.

Bár a Vatikán archívuma korábban már feloldotta a XI. Pius pápaságára vonatkozó iratanyagokat a titkosítás alól, de a szentté avatás előtt álló XII. Pius esetében ez még nem történt meg. A kérdés teljes tisztázására és hiteles dokumentumokkal történő igazolásra így még várnunk kell.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyar zsidókat mentett a későbbi pápa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra