Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Interneten él tovább a világ legrégibb napilapja

2007. január 5. 09:30

Felhagytak a világ legrégebbi újságjának nyomdai nyomtatásával, ám a 362 esztendős lap nem szűnt meg: január 1-től az interneten folytatja hosszú életét.

<

Digitális újságok

Az újság svéd, címe Post Och Inrikes Tidningar, és 1645-ben jelent meg először. Afféle hivatalos közlönynek is elmegy, mivel a vállalati csődöket teszi közzé, továbbá cégek és a kormány közleményeit. Az újságot hagyományőrzés végett egyébként továbbra is kinyomtatják, ám nem nyomdában és csak 3 példányban, melyek egyetemi könyvtárakba kerülnek.

Az első rendszeresen kiadott, hírlapszerű nyomtatvány 1605-ben jelent meg első ízben, német nyelven, Strassburgban. Az első újság címe Relation - vagyis Kapcsolat -, kiadója Johann Carolus úr volt. Ha a lap még ma is megjelenne, német nyelvű külföldi kiadvány lenne, mert ma már nem a német, hanem a francia állam területéhez tartozik a város, amelynek a nevét éppen ezért már Strasbourgnak írják.

1705. június 5-én pedig a lőcsei Brewer-nyomdában nyomatta ki Ráday Pál - a "Nagyságos Fejedelem" belső, személyi titkára - a Mercurius Hungaricus, az első magyarországi újság nyitó számát. Az újság terve gróf Esterházy Antal tábornoktól származott, aki II. Rákóczi Ferenchez írt levelében tett javaslatot a lap megjelentetésére. Az újság, a harmadik számtól kezdve Mercurius Veridicus ex Hungarica címmel látott napvilágot.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten él tovább a világ legrégibb napilapja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra