Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Virtuálisan is bejárható lett az angol miniszterelnökök lakhelye

2007. január 2. 14:00

A Downing Street 10. eddig zárva volt a külső látogatók előtt. A világtörténelem egyik leghíresebb ajtaja mögött zajló eseményekbe azonban mostantól bárki betekinthet.

<

A látogatók a miniszterelnöki hivatal honlapján a virtuális túra során betekinthetnek a kormány tárgyalószobájába, láthatják a ház összes egykori lakójának portréját is, és azt is megtudhatják, hogy az ajtón a nullás szám miért áll olyan furcsán.

A híres utca nevét Charles Downingról, Oliver Cromwell legendás kémjéről kapta, aki a lordprotector uralma alatt szerezte meg a területet. Downing ura bukása után ügyesen oldalt váltott, és a restaurációt szolgálva kezdett építkezésekbe a területen.

Rövidfilm a Downing Street 10-ről

Az eredetileg három épületből álló együttest II. György 1732-ben adományozta nemzetnek tett érdemeiért cserébe az első angol miniszterelnöknek is nevezett Robert Walpole-nak. Walpole azonban csak úgy fogadta el az adományt, ha azt nem személyesen ő kapja, hanem hivatala mindenkori betöltője. A házba egy rövid átépítés után 1735-ben költözött be, amit a korabeli sajtó is megörökített. Ismerje meg az épület részletes történetét!

Az online háztűznéző során megtudhatjuk, hogy az épület kövei eredetileg sárgák voltak, ám az évszázadok során a szmogtól besötétedtek. Az emberek az idők során azonban annyira hozzászoktak ehhez a színhez, hogy az 1960-as években végzett renoválás során a tisztítás után mindet feketére festették.

A jelenlegi miniszterelnök, Tony Blair szerint ez "kiváló alkalom az épület hatalmas történelmének megismerésére. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy itt élhetek és dolgozhatok, és ha e különleges helynek csak egy kis töredékét megoszthatjuk, már az is lenyűgöz majd több millió embert."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Virtuálisan is bejárható lett az angol miniszterelnökök lakhelye

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra