Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Dokumentumfilm készült Tito feleségeiről

2006. december 21. 15:00

Belgrádban él Tito két asszonya is - adta hírül a Blic című szerb bulvárlap. Josip Broz Tito (1892-1980) néhai jugoszláv elnöknek négy, hivatalosan is ismert asszonya volt, közülük kettő volt a felesége.

<

Legális kapcsolatok és titkos viszonyok

Kevéssé köztudott Belgrádban, hogy a volt First Lady-n, Jovanka Brozon kívül a szerb fővárosban él Herta Haas is, aki zágrábi zsidó családban született, 1937-ben ismerkedett meg Brozzal Párizsban, és házasságon kívül, 1941-ben szült neki egy fiút, Misot. Herta csatlakozott a jugoszláv partiánmozgalomhoz és követte Titót a boszniai főparancsnokságra, Jajcéba, de viszonyuk 1943-ban megszakadt, mert Josip Broz szerelmes lett a személyi titkárnőjébe, mozgalmi nevén Zdenkába, akit 1946-ban elvitt a tüdőbaj.



Lordan Zafranovic filmrendező, aki a horvátországi Solta szigetén született, és az 1978-ban készült Megszállás 26 képben című filmje világsikert aratott, hosszú párizsi és prágai távollét után visszatért a volt jugoszláv fővárosba, Belgrádba filmet forgatni Herta Hass és Tito viszonyáról. A 91 éves asszony briliáns emlékezőtehetségről tett tanúbizonyságot, és két napon át mesélt a filmeseknek 60 évvel ezelőtti kapcsolatáról.

A Blic című újság azt is megírta, hogy Herta Haas később férjhez ment, férje azonban már meghalt és most két lányával él együtt Belgrádban. A Titótól született fia, Miso horvát diplomata Indonéziában.

Tito első felesége egy orosz nő volt. Pelagijával a 20-as években kötött házasságot, amikor a Szovjetunióban élt és a Szocialista Internacionáléban dolgozott. Tőle is van egy fia, Zarko. Később, 1952-ben Josip Broz feleségül vette a nála 32 évvel fiatalabb Jovankát, akit a világ a jugoszláv First Ladyként ismert meg. Ezen házassága alatt a sármos elnöknek két operaénekesnővel is volt titkos viszonya.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dokumentumfilm készült Tito feleségeiről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra