Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Etikai kódexet fogadtak el a magyar régészek

2006. december 4. 18:00

Etikai Kódexet fogadott el a fennállásának egyéves évfordulóját ünneplő Magyar Régész Szövetség. A dokumentum szerint a régészeti hivatás tekintélye csak akkor őrizhető meg, ha a szakma művelői átérzik a társadalom iránti felelősségüket.

<

A kódex megfogalmazza azokat az alapelveket, amelyeket a régésznek döntéskor figyelembe kell vennie, valamint az ezekhez kapcsolódó általános és részletes szabályokat.

A közgyűlésen leginkább az Etikai Kódexnek az a előírása váltott ki vitát, amely szerint a régész és közvetlen családja birtokában nem lehet régészeti gyűjtemény, vagy lelet. Ezzel kapcsolatban többen javasolták, hogy a tilalom csupán a gyűjtemény további gyarapítására vonatkozzon, a már meglévő tárgyakra pedig bejelentési kötelezettséget vezessenek be. A közgyűlés végül 45 igen és 34 nem szavazattal, 5 tartózkodással változatlan formában fogadta el az Etikai Kódexnek ezt a rendelkezését. Egyesek kifogásolták, hogy az Etikai Kódex a közalkalmazotti törvénynél szélesebben értelmezi az összeférhetetlenséget, mondván, hogy nem a vállalkozásokat kell tiltani vagy korlátozni, hanem a döntési mechanizmust szabályozni. A közgyűlés azonban 60 igen és 8 nem szavazattal, 10 tartózkodással ebben az esetben is az eredeti szövegezést fogadta el.

`Az Etikai Kódex lényege, hogy a tételes jogszabályokon túlmenően határozza meg azokat az erkölcsi alapelveket, amelyek alapján a szakma saját magát kívánja szabályozni, s amelyek mentén dolgozni akar` - mondta az MTI-nek Jankovich-Bésán Dénes, a Magyar Régész Szövetség elnöke. Mint hozzátette, az épp egy éve alakult MRSZ próbatételének tartotta az Etika Kódex elfogadását.

Indoklása szerint a régészetben igen nagy pénzek forognak. Az állam kihátrált a finanszírozásból, s az úgymond szennyezőkre, a vállalkozásokra hárította a költségeket. Ezzel megoldódott a régészeti munkák finanszírozása, ugyanakkor nagy kihívást jelentett az addig kizárólag közalkalmazottként ténykedő régészek számára. Megmutatkoztak a korábban jól együttműködő, zárt közösség fellazulására utaló jelek.

`Az utolsó órában voltunk, hogy megállítsuk ezt a folyamatot egy Etikai Kódexszel, amelyben rögzítjük azokat a sarokpontokat, amelyeket továbbra is szakmánk alapelveinek tartunk` - mondta Jankovich-Bésán Dénes.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Etikai kódexet fogadtak el a magyar régészek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra