Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A világ legszebb asszonya

2002. július 4. 16:31

Már korán megpecsételődni látszott a sorsa: háromévesen Itália legszebb gyermekének választották. Az ötvenes évek szexdívája, Gina Lollobrigida ma ünnepli hetvenötödik születésnapját.

<

Az "isteni Lollo" 1927. július 4-én született Subiacóban, egy bútorasztalos második gyermekeként. A világháború után Rómába költözik, szépségversenyeken tűnik fel, és diadalmaskodik, mikor 1947-ben Mario Costa rendező leszólítja. A karrier elindul, még Hollywoodba is hívják, de Gina első nemzetközi sikerét mégis egy francia filmben aratja. A királylány a feleségem szerelmes cigánylányaként felejthetetlen Gérard Philipe oldalán, a páros a következő évben, 1952-ben újrázik René Clair mozijában, Az éjszaka szépeiben. Lollo az álmok arab leányát alakítja. A kenyér, szerelem, fantázia a kritikusok fanyalgása ellenére népszerű az olasz mozikban, filmbeli partnere Vittorio de Sica.

Olyan mozikkal is megtalálják, mint a Miss Italia vagy A világ legszebb asszonya. Tény, hogy az ötvenes években az északi szépségek fényét felváltja a déli tűz melegsége, a 90-60-90-es arányok preferálása. Lollobrigida azonban több, mint szépségideál. A római lány, a Trapéz, A párizsi Notre Dame, a Cicababák vagy a Jó estét, Mrs. Cambell máig emlékezetesek. Lollo sokszor játszik romlott vagy romlatlan csábítót. Nem tud kibújni a kliséből, ezért a hetvenes évektől alig filmezik. Fest és fotózik, az Én Itáliám albuma bizonyítja, hogy nem műkedvelő, hanem valódi művész. Agnes Warda komédiájában, a Száz és egy éjszakában 1996-ban áll utoljára kamera elé, három évvel később az Európa Parlament képviselője lesz. Szociális ügyekért harcol ma is, számos segélyszervezetet támogat.
  • [origo]

  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    A világ legszebb asszonya

    Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra