Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

85 millióról indul a Csontváry-árverés

2006. november 24. 12:30

Az Antik Enteriőr 2006 kiállítás szenzációja Csontváry A szerelmesek találkozása (Randevú) című, kevéssé ismert festménye, amely a december 15-i árverésen 85 milliós kikiáltássi árról indul.

<

`E most bemutatott kép a hatodik Csontváry Kosztka Tivadar festmény, amelyhez műkereskedőként közöm van. Remekmű volt valamennyi, mindegyik fontos darabja a páratlan életműnek, de A szerelmesek találkozása (Randevú) a legkülönlegesebb mind között` - mondta a Műcsarnokban rendezett tájékoztatón Kieselbach Tamás. Szavaiból kitűnt, nem bánná, ha esetleg külföldi tulajdonba kerülne a festmény az árverés során - elvégre például Magyarországon is sok francia impresszionista festmény található. Az jó, hogy a Csontváry-képek mind védettek, csak éppen így nem kerülhetnek ki a nemzetközi műkereskedelembe és a festő nem lesz világszerte ismert - mondta.

Kieselbach Csontváryt a legnagyobb magyar festőnek nevezte. Meggyőződése, hogy szükség van Budapesten egy nagyszabású Csontváry-múzeumra, mert csak így ismerhetnék meg művei nagyságát a Magyarországra látogató külföldiek, akik közül kevesen utaznak le ezért Pécsre. "Meg kell valósítanunk Csontváry végrendeletét, azaz múzeumot kell építeni műveinek Budapesten, mert az ő hírneve teremthet lehetőséget arra, hogy az egész magyar festészet nemzetközi rangja felértékelődjön" - hangsúlyozta a galériatulajdonos.

Csontváry egy-egy képének felbukkanása mindig óriási izgalmat jelent. A Műcsarnokban látható Antik Enteriőr kiállításon azért mutatják be november 23-26-a között a különleges hangulatú, varázslatos képet, mert itt 20-30 ezren is látják majd, míg a Vígszínházban december 15-én rendezendő aukción kevesebben, ráadásul a magántulajdonban lévő, nem védett kép most viszonylag közelről megtekinthető.

Az MTI kérdésére, hogy ha a csütörtökön nyíló kiállításon valaki letenné a 85 milliót a képért, odaadná-e, Kieselbach Tamás határozott nemmel válaszolt. Mint mondta, egyrészt azért, mert nem ő dönt a kép ára felől, hiszen az nem az ő tulajdona, másrészt mert sokkal kevésbé különleges és kisebb művészi értékű - bár kiváló - festmények is elkeltek már 100 vagy 200 millió forintért.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

85 millióról indul a Csontváry-árverés

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra