Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori krimi Massiliából

2006. november 21. 14:00

Végre magyar fordításban köszönthetjük az egyik legjobb történelmi regénysorozat legújabb epizódját. Játsszon velünk és nyerjen!

<

Olvasson bele!

Gordianus, az i.e. első századi Róma fiktív nyomozójának főszereplésével készülő könyvsorozat immár hetedik kötete olvasható magyarul, és ezúttal is egy különös rejtély megoldása közepette ismerjük meg az ókori világ cselszövéseit. A sorozat kedvelői nyilván jól ismerik a Gordianus-saga minden apró mozzanatát, így számukra nem újdonság, hogy a főszereplő vagy családja, vagy valamely megbízója miatt keveredik kalamajkába.

Jelen esetben az előbbiről van szó, ugyanis Gordianus, a nyomozó Massiliába (a mai Marseille-be) indul, hogy megkeresse fiát, Metót, aki nyomtalanul eltűnt. A várost körülvették Ceasar seregei, és csak idő kérdése, hogy mikor törik meg a kiéhezett massilióták ellenállását. Amikor Gordianus végül bejut az ostromlott városba, munkához lát, hogy kiderítse, mi történt fiával. Ám alighogy megérkezik, szemtanúja lesz annak, amint egy fiatal nő lezuhan az öngyilkosok sziklájáról. Lelökték vagy magától vetette magát a mélybe? És mi köze lehet a nő halálának Metóhoz? Gordianus akarata ellenére nyomozni kezd. A tét kettős: nemcsak azt kell kiderítenie, mi történt a nővel és fiával, hanem eközben még életben is kell maradnia.

A könyv lapjain az ókori Róma világa kel életre, jelen esetben épp a Caesar és Pompeius közti polgárháború közepébe csöppenünk, ahol a nagypolitika mellett a hétköznapok világát is megismerhetjük. A könyvben minden apró részlet a helyén van, a történelmi események, helyszínek, időpontok és személyek ábrázolása szinte tökéletesen hiteles, persze amennyire az egy történelmi regényben hiteles lehet. Mindez nem is csoda: a szerző diplomás történész, és sokáig a History Channel ókori Rómával foglalkozó műsorait szerkesztette.

Az olvasó a regény olvasása közben játszva tanul, hiszen a krimi kibogozása közben az egykor élt emberek világának bemutatásával közel kerülünk egy rég elveszett kor mindennapjaihoz. A kötet elődeihez hasonlóan a történelmi regények legmagasabb színvonalát képviseli, a magyar kiadó pedig remek és élvezetes fordításban adta közre a szöveget.

Saylor, Steven: Eltűnt Massiliában. Ford.: Heinisch Mónika. Agavé Könyvek, Bp., 2006. 239 o.
Ára: 2380 Ft


Az alábbi kérdésekre vártuk a választ játékunkban:

- Soroljon fel legalább három történelmi személyt az i.e. első századi Rómából! - Ez a válasz olvasóinknak nem jelentett nehézséget
- A szerzőnek eddig hány regénye jelent meg magyarul? - Ez a hetedik

Köszönjük a részvételt, a nyerteseket emailben értesítjük!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori krimi Massiliából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra