Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rúnaírásos viking kőtömb Dániából

2006. november 16. 12:30

Dán régészek egy újabb rúnaírásos viking kori leletet, talán a harmadik Jelling-követ találták meg egy ásatáson.

<

Az UNESCO világörökségi listáján 1994 óta szereplő, 10. században faragott Jelling-kövek hatalmas, rúnákkal teleírt kőtömbök, valószínűleg az írott dán nyelv első példányai, valamint Dánia megalapításának és a kereszténység megjelenésének fontos tanúi.

A régebbit a Dánia első uralkodójának tartott Öreg Gorm dán király emeltette 950 körül. A nagyobbik Jelling-követ pedig Gorm fia, Kékfogú Harald állíttatta szülei emlékére. A rajta lévő rúnák a dánok kereszténnyé válását örökítik meg, vagy legalábbis Harald erre vonatkozó kijelentését, mivel nem valószínű, hogy ebben az időben a dánok többsége elfogadta volna a kereszténységet.

Az akár a két négyzetméteres nagyságot is elérő köveket a jütlandi Jellinge templom közelében találták meg. Peter Mohr Christensen, a Vejle Múzeum régésze szerint a kövek és az őket rejtő domb a vikingek vagy más későbbi csoportok hajóinak vízre bocsátására szolgáltak.

Bár a harmadik Jelling-kő megtalálásáról szóló hírek nem még bizonytalanok, Christensen mégis örül a leletnek. "Csodálatos lesz megfordítani a köveket és látni, hogy mit véstek rájuk. De az is érdekes lesz, ha új megvilágításba kerül a Jelling domb jelentős hajózási történelme." Ha a most talált lelet esetleg nem is kortársa az eredeti két Jelling-kőnek, megtalálása mégis jelentős felfedezésnek számít. "Nincs kétségem afelől, hogy a lelet a történelem előtti időkből származik" - állítja Christensen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rúnaírásos viking kőtömb Dániából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra