Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállították az első Magyarországon nyomtatott könyvet

2006. november 10. 13:15

Az első, Magyarországon nyomtatott könyv látható szerdától az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), a Nemzeti Ereklye című kiállítási sorozat újabb darabjaként - közölte az intézmény.

<

A Budai Krónika néven is ismert, a Budavári Palota "F" épületében kialakított zárt tárlóban január 5-ig látható nyomtatvány tíz példányban maradt fenn. Magyarországon kettő található: az egyiket az Országos Széchényi Könyvtárban, a másikat a budapesti Egyetemi Könyvtárban őrzik. Az OSZK példányát 1843-ban József főherceg, Magyarország nádora vásárolta a gyűjteménynek - áll az ismertetőben.

A Chronica Hungarorum több történeti mű összeolvasztása révén jött létre. Első része a magyarok történetét a honfoglalástól Károly Róbert uralkodásáig, 1334-ig tárgyalja. Második szövegegysége az 1335-1342 közötti korszak eseményeit tartalmazza. A harmadik egység Nagy Lajos király történetét taglalja trónra lépése és halála között, míg a negyedik az 1382-1468 közötti időszak uralkodóival kapcsolatos adatokat és családi vonatkozásokat ismerteti.

A krónikát 1473-ban, Hess András budai műhelyében címlap nélkül nyomtatták, iniciáléit kézzel festették, a 70 oldalas nyomtatvány valószínűleg 200-240 példányban készült el. Az OSZK az idén júliusban avatta fel a nemzeti ereklyék bemutatására szolgáló kiállítóteret, a tárlaton elsőként Mátyás király könyvtárának egyik leggazdagabban díszített kódexe, a Philostratus-corvina volt látható.

Dippold Péter, a könyvtár tudományos igazgatója akkor elmondta, hogy a kiállított tárgyakat háromhavonta váltják, egyebek mellett a Himnusz, a Szózat, a Nemzeti dal kéziratának, illetve az István király törvényeit tartalmazó kódexnek a bemutatását tervezik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállították az első Magyarországon nyomtatott könyvet

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra