Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felújították Gábor Áron kohóját

2006. október 31. 17:00

Felavatták az 1971-ben restaurált, ám később összeomlott, majd Kovászna Megye Tanácsa által az idén felújíttatott bodvaji vaskőbánya és őskohó értékes ipartörténeti műemlékét.

<

A műemlék arról nevezetes, hogy az 1848-1849-es szabadságharc háromszéki önvédelmi harcainak kiemelkedő egyénisége, Gábor Áron itt öntötte első ágyúit, amelyek olyannyira hatásosak voltak, hogy a régi visszaemlékezések szerint felvették a versenyt a `bécsi arzenál` ágyúival is. Az ünnepségen mondott beszédében dr. Szekeres Imre hangsúlyozta: a vaskohó nem pusztán ipartörténeti emlékmű, hanem a történelem egyik legfontosabb darabja, hiszen Gábor Áron a magyarság mítosza, aki a hit mellé eszközt is biztosított a harcokhoz.

A rézágyúk szülőhelye

Bardócz Csaba, Nagybacon polgármestere elmondta, hogy a vaskohó restaurálásával a helyiek évtizedes álma valósult meg. Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint Gábor Áron ágyúi nem csupán vasból, hanem hitből is készültek és ez a hit "erősebb, mint a vas."

Dr. Csikány Tamás hadtörténész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hadtörténeti tanszékének vezető tanára rövid visszatekintésében kiemelte: az ágyúk a harcok folyamán nem csupán tűzerejükkel segítették a honvédeket, hanem morális támaszként is szolgáltak. Berencsi Attila, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Tanácsának elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy miként a "Gábor Áron rézágyúja" kezdetű népdal, úgy a felújított vaskohó is megmarad az utókor számára.

Az avatóünnepségen a 15/2. Székely Határőr Gyalogezred hagyományőrző csapatának, gelencei ütege állt őrt.

(Forrás: Múlt-kor/HM)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felújították Gábor Áron kohóját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra