Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956. június: a poznani esemény és az újságíróvita

2006. június 15. 09:57

<

A poznani események

26.

Az NSZK-ban a Bundestag bevezeti az általános hadkötelezettséget.

27.

A Petőfi Kör vitát rendez a sajtó és a tájékoztatás kérdéseiről. A helyszínen, a Központi Tiszti Házban negyed ötkor már telt ház volt. A vitát az épületbe bejutni nem tudó hat-hétezres tömeg hangszórókon követhette.

Losonczy Géza követelte Nagy Imre visszatérését a politikai életbe (aki nem volt jelen a gyűlésen), a hallgatóság skandálni kezdte: `Vissza a pártba! Vissza a pártba` - és percekig tapsolt. A felszólalók felvetették a sajtó felelősségének kérdését a demokratizmus és a szocializmus eltorzulásában, de a felelősség elismerése mellett azt is megállapították: mivel a sajtó nem független, nem lehet az egész politikai rendszertől elszakítva vizsgálni és értékelni.

A szakmából kiszorított rehabilitálandók között Fazekas György, Gimes Miklós, Haraszti Sándor és Vásárhelyi Miklós nevét említették. Hajnali négykor félbehagyták a vitát, s a PB rendkívüli ülése még aznap betiltotta a rendezvényt (A következő téma a `törvényesség` lett volna.)

28.

A lengyelországi Poznanban mintegy 100 ezer munkás vonul az utcára, az élet- és munkakörülmények javítását, valamint szabad választásokat követelve. A biztonsági erők fegyverrel verik szét a tüntetést. Az összecsapásnak mintegy 100 halálos áldozata és több száz sebesültje van, körülbelül 600 tüntetőt letartóztatnak.

29.

Marilyn Monroe feleségül megy Arthur Miller drámaíróhoz.

30.

Az MDP KV rendkívüli ülésén határozatban ítéli el a Petőfi Kör pártellenes megnyilvánulásait. Rákosi a sajtóvitáról azt mondta: `Hosszú idő óta ez volt a legkomolyabb szervezett támadás pártunk, népi demokratikus rendünk, s nem utolsó sorban a munkásosztály ellen`.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956. június: a poznani esemény és az újságíróvita

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra