Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956. május: Rákosi utolsó szereplése

2006. május 15. 09:57

A nemzetközi helyzet fokozódik: Nasszer államosítja a Szuezi-csatornát. A helyzet persze keleten is változóban van: lebontják a nyugati határzárat, majd Rákosi is eltűnik a nyilvánosság elől. A DISZ-kör újjáalakulása pedig már változó szeleket jelez.

<

Lebontják a vasfüggönyt

1.

A székesfehérvári repülőgépmotor-javító üzem elkészül az Alba Regia és Balaton nevű törpeautó-típusokkal. A mini autók kifejlesztésére a Kohó- és Gépipari Minisztérium adott megbízást 1955 októberében.

2.

Mao Ce-tung a szellemi élet sokszínűségének jegyében kihirdeti a `Virágozzék száz virág, versengjen száz iskola` jelszavát.

9.

A kormány megszünteti a nyugati határon lévő műszaki zárat. A drótsövény és érintőaknák felszedése szeptember végéig befejeződik. A nagy nemzetközi visszhangot kiváltó váratlan és meglepő döntés a szomszédos kommunista pártok rosszallásával találkozott.

`A marxista politikai gazdaságtan időszerű kérdései` címmel megtartott első jelentős Petőfi-köri vitán a párt gazdaságpolitikájának helyességét tárgyalták meg. A május 22-én folytatódó gazdaságpolitikai vitán nagyobb demokratizmust követeltek: kétségbe vonták a kapitalizmus általános válságáról szóló marxista tételt, követelések hangzottak el a jugoszláv gazdasági rendszer tanulmányozására és hazánkban való alkalmazására.

11.

Hegedűs András a Minisztertanács Elnöke fogadja a Katolikus Püspöki Kar képviselőit.

15.

Nem hivatalosan bejelentik valamennyi szovjet internálótábor feloszlatását.

16.

Gamal Abdel Nasser egyiptomi elnök államosítja a főleg angolok és franciák által használt Szuezi-csatornát.

17.

Nemzeti Panteonná és zárt temetővé nyilvánította a Fővárosi Tanács rendelete a Kerepesi úti temetőt.

18.

A KGST egyhetes berlini ülésén (VII. ülés) Bulgária felveti a hosszú lejáratú (3 éves) kétoldalú áruszállítási egyezmény megkötésének ötletét a Szovjetunió felé, amit a Szovjetunió elfogad, és többi gazdasági partnerének is ajánl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956. május: Rákosi utolsó szereplése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra