Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hétvégi várkalauz: Kisnána

2006. október 13. 14:00

Kisnána középkori várát az 1960-as esztendőkben végzett régészeti feltárás és helyreállítás mentett meg a végső pusztulástól.

<

A szakemberek aprólékos munkájával napfényre került tárgyak és a korabeli oklevelek összevetése szerint ezen a környéken az Aba nemzetségből származó Kompolti nemesi család élt, akiknek szállása az alacsony domb egyik oldalán létesült. A 15. század közepének háborús időszaka megkövetelte, hogy rezidenciájukat vár módjára, erős kőfalakkal vegyék körbe, az ekkoriban végzett jelentős munkálatok során még a jobbágyfalu plébániatemplomát is belefoglalták az új erődítménybe.

Nézzen a várról légifotókat a Civertan oldalán!

Az országgyűlés határozata értelmében a Kompolti család megtarthatta kisnánai várát, ellenben más erődítményekkel, melyeket az anarchikus időkben rablóvárként használták uraik. A történelem furcsa fintora, hogy pusztulását mégis egy garázda nagyúr okozta, az 1540-es években falai között rablótanyát berendező Móré László. A báró igyekezett kihasználni a törökkel vívott vesztes mohácsi csata utáni belháborús időszakot, hol Szapolyai János, hol Habsburg Ferdinánd pártjára állva, de a legtöbbször csak a saját maga számára rabolta ki a környéken utazó kereskedőket és kisebb világi és egyházi birtokosokat.

Régi képeslapon

Gaztetteit végül a budai pasa megsokallta, sereggel támadt várára, ahonnét Móré a vesztét érezve, menekülni akart. A korabeli feljegyzések szerint aranypénzt szórt ki az ostromlók közé, hogy ezzel elterelje figyelmüket. Terve azonban nem sikerült, mert elfogták és élete végéig szóló rabságba vetették az isztambuli Héttorony börtönében.

Még több fotó a várról - nézze meg!

A győztes törökök részben lerombolták a vár falait, a vár ekkor előbb Országh Kristóf, majd ennek halála után 1567-ben sógora, enyingi Török Ferenc birtoka lett. Eger elestekor 1596-ban ismét elfoglalta a török és ekkor tornyát kivéve földig rombolta. Maradékait a könyörtelen időjárás karöltve a környékbeli lakosság bontásaival jelentősen eltűntette, mígnem a műemlékvédelmi helyreállítás után napjainkban ismét látványos várjátékokat rendeznek falai között.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hétvégi várkalauz: Kisnána

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra