Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Középkori hajót keresnek a Dunában

2006. szeptember 25. 12:30

A Duna medrében, Esztergom és Pilismarót határában szeptember 27-29. között a régészek egy középkori hajó roncsai után fognak kutatni.

<

Hajókat vesztve menekült

A középkori hajóroncs akár Mária királynénak, II. Lajos özvegyének a hajója is lehet, aki 1526-ban egész udvartartásával erre menekült. Az akkori flotta 76 hajóból állt, ennek egy része elsüllyedt, más részét kirabolták. Nem kizárt, hogy ez a laposfenekű dereglye abból a flottából való - mondta az MTI munkatársának Tóth J. Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze.

A szakemberek lakossági bejelentések és a környéken élők legendái nyomán kezdik majd el a víz alatti kutatást. Ennek során a Dunában lehorgonyzott hajóról vezetőkötél mentén végeznek majd felderítő merüléseket. A fából készült hajó anyagából kormeghatározásra is mintát vesznek; egy már korábban fellelt szeg alapján egyelőre úgy vélik, hogy a roncs a késő középkorból származik.

Tóth Attila szerint a régészek számára a fahajó is legalább akkora kincs, mintha egy teli kosár aranyat vagy ezüstöt találnának.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Középkori hajót keresnek a Dunában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra