Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újratemették az utolsó orosz cár anyjának földi maradványait

2006. szeptember 29. 08:30

Ünnepélyesen újratemették az utolsó orosz cár, II. Miklós anyjának, Marija Fjodorovnának Dániából hazaszállított hamvait.

<

A cárné utolsó kívánsága az volt, hogy férje, III. Sándor cár mellett nyugodhasson a Romanovok családi sírboltjában, a szentpétervári Péter-Pál erődben. Ez a kívánsága most, 78 év után teljesült a Koppenhága és Moszkva közt lezajlott tárgyalásoknak köszönhetően.

Marija Fjodorovna és III. Sándor - az újratemetés képei

IX. Keresztély dán király lánya 1847-ben született és 1866-ban ment feleségül II. Sándor orosz cár fiatalabb fiához, aki 1881-ben III. Sándor cár néven követte apját a trónon. A dán hercegnő áttért az ortodox hitre és felvette a Marija Fjodorovna nevet. Hat gyermeke született, köztük II. Miklós cár, akit a bolsevikok 1918-ban családjával együtt meggyilkoltak.

Nézzen képeket a hazatérésről galériánkban!

A 71 éves özvegy cárnénak 1919-ben sikerült elmenekülnie a forrongó Oroszországból, szülőhazájában lelt menedékre, ahol 1928-ban elhunyt és a Koppenhágától 30 kilométerre nyugatra fekvő Roskilde királyi katedrálisában temették el. Hamvainak Szentpétervárra szállítását egy Dániában letelepedett Romanov-leszármazott, Dmitrij herceg kezdeményezte, hogy a néhai cárné földi maradványai végre "beköltözhessenek" a Romanovok mauzóleumába, ahol Nagy Péter cár (1672-1725) óta az összes orosz cár és cárné nyugszik.

A cárné koporsója kedden reggel az Esbern Snare dán hadihajón érkezett a Finn-öbölbe, ahol 31 ágyúlövéssel fogadták a (Kotlin-szigeten lévő) kronstadti bázison. Ezt követően a koporsót áttették egy orosz naszádra, amely a Szentpétervártól 32 kilométerre, a Finn-öböl partján lévő Peterhofba, a cárok egykori nyári rezidenciájára szállította. A keddi gyászszertartás után Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó fontos aktusról beszélt "a történelmi emlékezet helyreállításában, ami egyesíteni hivatott a nemzetet".

A koporsót kedden a volt cári főváros, Szentpétervár melletti Peterhofban (Petrodvorecben) lévő Szent Alekszandr Nyevszkij-templomban ravatalozták fel, ahol gyászszertartást tartottak a Romanov család mintegy ötven képviselőjének jelenlétében. Ezután a peterhofi templomot szerda estig megnyitották mindazok előtt, akik búcsút kívánnak venni III. Sándor cár egykori hitvesétől, az utolsó orosz cár, II. Miklós anyjától.

Marija Fjodorovna földi maradványait csütörtökön, végakaratának megfelelően a Péter-Pál-erődben lévő cári sírboltban helyezték örök nyugalomra a végső gyászszertartás után, amelyet II. Alekszij pátriárka celebrált a szentpétervári Izsák-székesegyházban, az egykori orosz birodalmi katedrálisban. Így a cárné férje, és a bolsevikok által 1918-ban kivégzett fia mellett nyugodhat.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újratemették az utolsó orosz cár anyjának földi maradványait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra