Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hétvégi várkalauz: Szádvár

2006. szeptember 22. 14:00

Magyarország északkeleti szögletében, az Aggteleki Nemzeti Park területén egy 460 méter magas hegycsúcsot koronáznak meg Szádvár középkori erődítményének csorbult falai.

<

Mivel még nem történtek régészeti kutatások, csak feltételezni lehet, hogy az első ízben egy 1264-es oklevélben felbukkanó korai vár talán a Ménes-völgy túloldalán emelkedő Óvár-tetőn állhatott, amit a 14. század első évtizedében Károly Róbert serege foglalt vissza Aba Amadé fegyvereseitől. Ekkoriban rombolták le védműveit, hogy királyi parancsra a túloldali csúcson alapozzák meg a jelenlegi kővárat. Évszázadokon át szolgált a váruradalom központjául, ahová a környékbeli jobbágyfalvak alávetett népessége szekereken fuvarozta fel a mindennapi élethez szükséges élelmiszert, fegyvereket és egyéb használati tárgyakat. A jobbágy fogatok vasalt kerekeinek nyomai a hosszú évek folyamán sziklába vésődtek és ezek napjainkban is jól megfigyelhetők.

Nézzen a várról légifotókat a Civertan oldalán!

Az évtizedekig királyi kezelésben álló erősséget 1387-ben Luxemburgi Zsigmond adta magánkézbe. Ekkor szerezte meg a Bebek főnemesi család, amely jelentős mértékben kiépítette falait és védőműveit a birtoklása idején. A 15. század közepén jó tizenöt esztendeig a lengyel származású Peter Komorowsky rablólovag uralta, aki ebből a hegyi sasfészekből indította zsákmányszerző portyáit a környező települések lakossága ellen.

17. századi metszeten

A következő évszázadban a törökkel vívott vesztes mohácsi csata után Bebek Ferenc és fia, György igyekezett Szádvárt megerődíteni az akkori időszak haditechnikájának megfelelően, ekkoriban születtek a kerek ágyúbástyák (rondellák), melyek körülölelik a várfalakat, így lőréseikből a helyőrség katonái minden irányból pusztító tűz alá vehették a meredek hegyoldalban rohamozó ellenséget.

1680 körül

1567 januárjában Schwendi Lázár kassai főkapitány vette ostrom alá jelentős számú Habsburg zsoldossal, négy napig erősen lövetve ágyúiból a várfalakat, minek hatására nagyobb darabon leomlottak védőművei. A várbeliek eleinte vitézül ellenálltak, sőt még a generálist is majdnem meglőtték, de végül a gyalogsági rohamokat be nem várva, szabad elvonulás fejében feladták a romos erődítményt.

Még több fotó a várról - nézze meg!

A következő évtizedekben a királyi Kamarának nagyobb hasznot hozott, ha zálogba adta a várbirtokot, de az itt élő ideiglenes földesurai nem törődtek romladozó épületeivel. A 17. században egyre jobban csökkent hadi jelentősége, egy korabeli zsoldlista szerint csak ötven gyalogos strázsálta falait, akik közül csak egy lövegekhez értő pattantyús volt. Szádvár pusztulása a Thököly Imre vezette kuruc hadjáratok idején következett be, amikor 1685 novemberében helyőrsége kardcsapás nélkül kaput nyitott a felvonuló császári seregnek, akiknek hadmérnökei puskaporral aláaknázták, majd felrobbantották, hogy többé ne szolgálhassa a felkelőket.

Megközelítés

Tervezze meg útját a T-Online Térképpel!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hétvégi várkalauz: Szádvár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra