Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megrongálták a Szabadság tér szovjet hősi emlékművét is

2006. szeptember 19. 16:55

A Szabadság téren álló szovjet emlékművet súlyosan megrongálták az éjszaka folyamán. Az obeliszk mindkét oldaláról leverték a bronz domborműveket, ezeket több méterrel távolabb a földre hajították. Az emlékmű alapzatáról több négyzetméternyi kőburkolatot levertek. A szocialista időszak egyetlen budapesti köztéren maradt emlékműve korábban is sok izgalmat váltott ki. Az eredetileg csak pesti Bastille-ként ismert kivégzőhelyen az 1920-as években már Trianon-emlékmű állt.

<

Vésőkkel estek neki a tüntetők hétfő éjjel a Szabadság téri szovjet hősi emlékműnek, kedd kora hajnalra a déli oldaláról lebontották a szovjet címert és a feliratot, a katonákat ábrázoló domborművet pedig leverték róla. Az obeliszket fehér festékkel leöntötték, vörössel lefújták, és különféle feliratok kerültek rá. Az emlékműre magyar lobogót és Árpád-sávos zászlót tettek.

A budapesti Szabadság tér és környéke helyén 100 évig egy II. József által építtetett tüzérlaktanya állt, melyet a pesti Bastille-nak neveztek. Sok magyar forradalmárt, szabadságharcost börtönöztek be vagy végeztek ki itt - többek között Batthyány Lajost, illetve jelképesen felakasztották Kossuth Lajost, Táncsics Mihályt, és Irányi Dánielt. A tér az ő emlékükre kapta a Szabadság nevet, a környező utcák a magyar vértanúk nevét viselik.

1897-ben bontották le a rossz hírű laktanyát és alakították ki a jelenlegi környezetet. 1920-ban Trianon-emlékműcsoportot állítottak fel a téren, amit 1928-ban ereklyés országzászlóval egészítettek ki. 1945-ben ezt az emlékműcsoportot lerombolták.

1946-ban állították fel Antal Károly munkáját, a 15 méteres obeliszket. Az emlékmű tetején aranyszínű ötágú csillag, átellenes oldalain szintén aranyszínű sarló-kalapács, illetve két-két magyar és orosz nyelvű felirat található: "DICSŐSÉG A FELSZABADÍTÓ SZOVJET HŐSÖKNEK". Északi és déli oldalán két félköríves bronz dombormű látható. A déli oldalon nyolc szovjet harcos zászlóval és harckocsival, a háttérben a Klotild-paloták és az Erzsébet híd; az északin négy szovjet harcos, a háttérben az Országház épülete látszik. Az elesettek nevét tíz táblán sorolták fel. Ez a szocialista időszak egyetlen köztéren maradt szovjet emlékműve Budapesten.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megrongálták a Szabadság tér szovjet hősi emlékművét is

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra