Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Legendás viking várost keresnek a régészek

2006. szeptember 13. 10:45

Wiskiauten, a legendás viking kereskedőváros nyomára vezethet az a település, amelynek maradványaira német és orosz archeológusok bukkantak a Keleti-tengeri orosz enklávé, Kalinyingrád közelében.

<

Az ásatásokat Zelenogradszk tengeri fürdőhely közelében folytatták. A régészek egy méter mélyen házak, egy kút és más leletek nyomaira bukkantak, és úgy vélik, hogy jó nyomon vannak az egykori viking várost keresve.

Ismerje meg részletesen az ásatást!

2006 tavaszán német geológusok Észak-Európa eddigi legnagyobb geomagnetikus vizsgálatát végezték el a helyszínen. A Kieli Egyetem specialistái akkor egy traktorral olyan radarkészüléket vontattak néhai viking sírok körül, amellyel több mint 60 hektárnyi területet derítettek fel.

A geomágneses vizsgálat fantasztikus eredményre vezetett - mondta Timo Ibsen, a német régészek vezetője, ugyanis még az utak irányát is föl lehetett ismerni. Az archeológusok bizánci érméket találtak, amely azt bizonyította, hogy a térségben távolsági kereskedelmet is folytattak.

Wiskiauten 1000 körül a vikingek legjelentősebb kereskedővárosa volt, ahonnan az orosz szárazföld belseje felé és a Balti- és Északi-tenger irányába egyaránt szállítottak árut.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legendás viking várost keresnek a régészek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra