Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mengele csak rövid fejezet a náci orvostudományban

2006. július 20. 13:15

Alfred Pasternak, Los Angeles-i szülész-nőgyógyász új könyvében a német orvostudomány fasizálódását, a koncentrációs táborokban folyó orvosi kísérleteket mutatja be.

<

Elhanyagolt kutatási terület

A szerző
"Inhuman Research. Medical Experiement in German Concentration Camps" (Embertelen kutatás. Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban) című, angol nyelvű munkája az Akadémiai Kiadó gondozásában látott napvilágot. A könyvet a Los Angeles-i Museum of Tolerance (A Tolerancia Múzeuma) révén elsősorban az Egyesült Államokban terjesztik, de kapható lesz Európában és Magyarországon is.

Alfred Pasternak, aki 1930-ban a Zemplén-megyei Tállyán született, még tizennégy éves sem volt, amikor családjával az auschwitz-i koncentrációs táborba hurcolták. 1956 óta él az Egyesült Államokban, szülész-nőgyőgyászként a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) klinikai professzora. Számos kitüntetés birtokosa, s 2005 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. A könyv megírásának okait sorolva professzor elmondta, hogy magáévá tette a tételt, miszerint nem szabad Hitlert az utólagos hallgatással mintegy posztumusz győzelemhez segíteni.

A szerzőnek persze voltak személyes motívumai is. Szűkebb családja - szülei és testvérei - ugyan túlélték a koncentrációs tábort, ami gyakorlatilag példa nélküli a magyarországi vidéki zsidóság történetében, s ő maga is megúszta, amit isteni csodának tekint, hiszen tizenhárom és félévesen, vézna falusi gyerekként került Auschwitzba, visszatérve pedig egyetlen gyerekkori barátját sem találta, a rokonságának 80 százaléka azonban elpusztult.

"Mindig úgy éreztem, hogy valamit tennem kell, akármilyen apróság is az, hogy a holokauszt ne merüljön feledésbe" - mondta. A túlélőket két csoportba sorolja: a többség hallani sem akar a holokausztról, semmilyen formában nem akar emlékezni az átéltekre. A második csoport - ide sorolja magát is -, szinte kényszeresen foglalkozik a kérdéssel. Mint mondta, otthoni könyvtárában mintegy 300, a holokauszttal foglalkozó könyv található, s megnéz minden filmet, kiállítást, amelynek valamilyen köze van a kérdéshez.

Olvasmányai során tűnt fel neki, hogy a holokauszt-kutatásnak van egy elhanyagolt területe, s ez a német táborokban végzett orvosi kísérletek kérdésköre. Ha a nácik orvosi kísérleteiről esik szó, még a holokauszt túlélői is legfeljebb Mengelét és az SS-orvos ikerkutatásait említik, ám "ez csak apró töredéke a történteknek" - mondta Pasternak professzor. S amint rájött, hogy mennyire feltáratlan ez a terület, elkezdte gyűjteni a dokumentumokat. A könyv megírására egyébként Elie Wiesel Nobel-békedíjas író is buzdította, aki azt mondta, hogyha ő nem írja meg, soha senki más sem teszi meg, s ez az ő bűne lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mengele csak rövid fejezet a náci orvostudományban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra