Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tito unokája pacifista

2006. június 28. 11:45

Joszip Broz Tito unokája Jó emberek, rossz időben című könyvében azt mutatja be, hogy sokan vannak azok, akik háborús körülmények között is képesek kilépni etnikumuk, vallásuk, ideológiájuk lövészárkából, hogy segítsenek másokon.

<

Titót másoknak kell értékelniük

Részletek a könyvből

Az 
51 éves sebész és újságíró Svetlana Broz 1999-ben hagyta el Belgrádot, mert úgy érezte: a város elvesztette nyitott, kozmopolita jellegét, és Szarajevóba települt át. Hatezer kilométert tett meg, bejárta a volt Jugoszláviához tartozó országokat, emberekkel, a háborús áldozatok százaival beszélt, míg könyvének alapállításairól meggyőződött.

Egyébként Szlovénia kivételével haragszik a volt tagországokra, azzal vádolja őket, hogy védik a háborús bűnösöket. Ugyanakkor bírálja a hágai nemzetközi törvényszéket is, mert nem végzi elég hatékonyan a munkáját, késik az igazságtétel, ami szükséges a megbékéléshez.

Svetlana Broz könyvében azt akarta elmagyarázni a jövő generációknak, hogy mindig lehet választani emberi és embertelen között, még a barbárság idejében is, és ez minden háborúra érvényes. "Tiszteletemet akartam kifejezni azok iránt, akiknek volt bátorságuk védeni az igaztalanul üldözötteket, a hősök iránt, akik nem részesültek semmiféle hivatalos kitüntetésben" - nyilatkozta.

Arra a kérdésre, hogy nagyapját a jók vagy a rosszak közé sorolja-e, azt válaszolta: az alkotmány, amely Tito idejében született, származástól függetlenül garantálta mindenki egyenlőségét. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nagyapjáról van szó, ő eléggé szubjektív, ezért inkább másoknak kell Titót értékelniük.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tito unokája pacifista

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra