Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A CIA rejtegette Eichmannt

2006. június 16. 16:15

A CIA újabb iratanyagait oldották fel a titkosítás alól, s kiderült, az Egyesült Államok és Németország már 1958-ban ismerte Adolf Eichmann, az európai zsidóság megsemmisítését irányító SS-alezredes búvóhelyét. A nyilvánosságra került dokumentumok szerint az amerikai hírszerzés náci és japán háborús bűnösöket is rejtegetett és felhasznált hidegháborús kémszolgálatában.

<

Adenauer nemzetbiztonsági tanácsadóját védték

Az 1999-ben a Holokauszt-dokumentumok titkosításának feloldásáért hozott törvény hatálya alatt a CIA a rendelkezésre álló nyolcmillió aktából már 1,25 millió, míg most újabb 27 ezer dokumentum titkosságát oldotta fel. A dokumentumokból kiderül, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok nemcsak, hogy együttműködtek náci háborús bűnösökkel a hidegháború idején, hanem maguk is takargatták a nácik által elkövetett bűnöket. A CIA több esetben is segített eljutni náci háborús bűnösöknek az Egyesült Államokba, és aztán kémként használták fel őket. Megtévesztették a bevándorlási hivatalt is, eltitkolták a hivatal elől a háborús bűnösök múltját, leplezve ezáltal a náci bűnöket.

Nácik a CIA fedezékében: Barbie, Gehlen és Eichmann

A papírok szerint valószínűleg több prominens náci személy a második világháború után különböző titkosszolgálatokkal (így az amerikaival is, mely ekkor még az OSS, azaz The Office of Strategic Services nevet viselte) működtek együtt. Ismert például, hogy a hidegháború során a korábban fontos pozíciót betöltő náci politikus, Klaus Barbie a nyugati hírszerzések számára kémkedett, amíg Franciaországban elkapták, és emberiségellenes bűncselekmények miatt bíróság elé állították. Ilyen eset volt még az egykori náci tiszt Heinz Felfe ügye is, aki az amerikai hadsereg majd később a CIA által pénzelt nyugat-német Gehlen-szervezetben volt kulcspozcióban.

Az iratokból kiderül, hogy az itt dolgozó német tisztek a CIA-nak 1958. március 19-én eljuttatott feljegyzésben megírták, hogy Adolf Eichmann 1952 óta Clemens fedőnéven Argentínában él. Németország és az Egyesült Államok azonban nem adta át ezt az információt Izraelnek, mert attól tartott, hogy a volt náci tiszt beszélne Hans Globke, Konrad Adenauer akkori német kancellár nemzetbiztonsági tanácsadójának náci múltjáról.

Adolf Eichmannt végül izraeli ügynökök 1960-ban Buenos Airesben elrabolták, és Jeruzsálembe vitték. Bíróság elé állították, halálra ítélték és 1962-ben felakasztották. A dokumentumok szerint a CIA ekkor utasította az újságírókat, hogy tudósításaikból hagyjanak ki minden Globkét érintő részletet. Allen Dulles, a CIA igazgatója 1960. szeptember 20-i memorandumában megemlítette azt is, hogy a CIA nyomására a LIFE magazin törölte a vonatkozó részleteket a frissen megvásárolt Eichmann naplóból.

"A háborús bűnösök híreszteléseket és pletykákat adtak el, vagy azért, hogy elkerüljék a múltbeli bűneikért a büntetést önnön érdekből vagy politikai célokból, amelyek nem feltétlenül voltak egyeztethetőek az amerikai érdekekkel" - mondta Robert Wolfe történész, aki szerint ha az Egyesült Államok tanult volna a negatív tapasztalatokból, elkerülhette volna a kudarcot az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat esetében.

A tervek szerint a CIA és a japán háborús bűnösök kapcsolatát nyáron hozzák majd nyilvánosságra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A CIA rejtegette Eichmannt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra