Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Emléktáblát kapott Londonban Gábor Dénes

2006. június 2. 11:30

A magyar fizikusnak, aki 1934-ben költözött Nagy-Britanniába, az angol tudományos és kulturális örökséget ápoló hatóság, az English Heritage adományozta az úgynevezett Kék Táblát.

<

Gábor Dénes

Blue Plaque emléktáblákkal kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai és külföldi tudósokról, művészekről, politikusokról és más közéleti személyiségekről emlékeznek meg. Gábor Dénes Kék Tábláját a londoni Kensington kerületben lévő Queens Gate utcában, a tudós egykori lakóházán, a hatalmas Természettudományi Múzeumtól nem messze helyezték el. Felirata szerint: "Itt élt Gábor Dénes (1900-1979), fizikus, a holográfia feltalálója".

A magyar tudós a holográfiai módszer felfedezéséért és fejlesztéséért 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat. Gábor Dénesnek azonban csak a legismertebb találmánya a háromdimenziós képalkotásra használt holográfia; kevésbé közismert, hogy ő dolgozta ki egyebek mellett a nagyvárosok közvilágításának elengedhetetlen kellékét, a magas nyomású higanygőz világítótestet, valamint a tévéképernyők elődjét, a nagy sebességű katódsugár-oszcilloszkópot. A lapos, színes tévéképcsövek kifejlesztésének úttörője is volt; száznál több tudományos szabadalmat jegyzett, maradandót alkotott a plazmafizika, a hírközlés- és információelmélet terén, a fizika és kibernetika összefüggéseinek vizsgálatában.

A brit királyi tudományos akadémia, a Royal Society tagja, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a londoni Imperial College elektronfizika-professzora volt. Emlékére a Royal Society Gábor Dénes-díjat alapított.

A londoni Kensington kerületben egyébként egy másik jelentős magyar emlékmű is áll: másfél éve avatták ugyanitt Bartók Béla szobrát, amelyet Varga Imre készített. A kétméteres bronz alkotást a South Kensington földalatti-állomás melletti kis téren állították fel, nem messze attól a helytől, ahol a magyar zeneszerző londoni tartózkodásai idején lakott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Emléktáblát kapott Londonban Gábor Dénes

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra