Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hasfelmetsző Jack nő lehetett

2006. május 22. 13:30

Hasfelmetsző Jack nő volt - állítja egy ausztrál tudós, aki egy újfajta DNS-vizsgálat alapján jutott erre a váratlan következtetésre.

<

Hasfelmetsző Jack 1888-ban lépett `színre` Londonban, ahol prostituáltakat gyilkolt és csonkított meg. Számláján legkevesebb öt gyilkosság van, ám személyét mind a mai napig homály övezi.

Ian Findlay, a molekuláris biológia professzora egy olyan új DNS-vizsgálati módszert dolgozott ki, amely alkalmas nagyon régi anyagok elemzésére is, s ráadásul a hagyományos módszerhez képest az eljáráshoz lényegesen csekélyebb mennyiségű szövet is elegendő. A tudós Brisbane-ből Londonba utazott, hogy megvizsgálja Hasfelmetsző Jack leveleit, amelyet a gyilkos egykoron a Scotland Yardnak küldött. Az irományokat 1961-ig a Scotland Yard őrizgette, majd a Nemzeti Levéltárba kerültek át.

A Hasfelmetsző levele és Mary Pearcey

Ian Findlay a bélyegeken, valamint a boríték ragasztórétegen genetikai anyagot fedezett fel, s az újfajta elemzéssel arra a feltevésre jutott, hogy Hasfelmetsző Jack nő lehetett.

Érdekesség, hogy a gyanúsítottak között akadt egy nő is: egy bizonyos Mary Pearcey, akit 1890-ben akasztottak fel szeretője felesége, Phoebe Hogg meggyilkolásáért, akit ugyanazzal a módszerrel tett el láb alól, mint Hasfelmetsző Jack az örömlányokat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hasfelmetsző Jack nő lehetett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra