Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Da Vinci és a kód

2006. május 19. 12:00

Már a magyar mozikban is látható Dan Brown megfilmesített sikerregénye. A konspirációs- és kalandregény-elemekből építkező történetről az elmúlt években sok írás született a Múlt-koron. Tartson velünk, és bogozza ki a da Vinci történet szálait!

<

Nem csak töri-faktosoknak

A könyvtől a filmig

Hamar népszerű lett a vatikáni összeesküvés-elmélettel és a sármos művészettörténésszel operáló regény, mely populáris formában adta elő mindazt, amit Foucault ingája és Lempriere lexikona óta úgyis tudunk. A Múlt-kor igyekezett végigkövetni a könyv megjelenése utáni titokfejtéstől a film betiltásáig tartó események dinamikáját.

A da Vinci-kód amatőr nyomozói
Egyre több a kódfejtő Az utolsó vacsora előtt, mármint Leonardo da Vinci félévezredes festményének csodálói - vagy csupán nézegetői - között. Az idegenvezetők arra panaszkodnak, hogy a látogatók egyszerűen félbeszakítják mondanivalójukat, és a kódról kérdezősködnek.



A da Vinci-kód rajongói tönkretehetik a kápolnát
A da Vinci-kód megjelenése óta turisták hada lepte el a skóciai Rosslyn kápolnát, melynek fenntartói a műemlék védelme érdekében korlátozzák az épület látogatását. A kápolna fenntartói ugyanis őszintén aggódnak a finom, 15. századi kőfaragványok állapotáért.


A Louvre-ban forgatják A da Vinci-kódot
A da Vinci-kód filmes adaptációját a Louvre-ban forgatják 2005 júniusától. A Ron Howard rendezésében készülő misztikus thriller főszerepét Tom Hanks kapta, aki szimbólumszakértőként ered a korai kereszténység sötét titkai nyomába. A bemutatóra 2006 tavaszán kerül sor.


A da Vinci-kód perverz módon keresztényellenes
A da Vinci-kód című Dan Brown-könyv és az abból készült film bojkottjára hívta fel híveit a görögországi ortodox egyház. A katolikus egyház "perverz módon keresztényellenesnek" nevezte az utóbbi évek legsikeresebb regényéből készített filmet.


Botrány Athénban a da Vinci-kód miatt
Görögország 207 mozijában a héten egyszerre kezdik vetíteni A da Vinci-kódot. Dan Brown regényét 2003-ban fordították le görög nyelvre, és eddig mintegy 200 ezer példányban kelt el. Legutóbb az athéni ortodox katedrális előtt került sor incidensre a film miatt.

Ha kód, legyen kövér

A siker hamar követőkre lelt: egyre-másra bukkantak fel a klasszikusok mögött titokzatos jelentést keresők, akik Shakespeare-t politikai rejtjelezőként, Michaelangelot lázadó orvosként, a terhes Madonnát pedig templomos ellenállók jelképeként értelmezték. Összeesküvés-elmélet hívő jelentkezzék!

Fény derült a Shakespeare-kód titkaira is
Egy Angliában megjelent kódfejtő-könyv szerint William Shakespeare politikailag aktív lázadóként vallási háborúra mozgósító üzeneteket rejtett el darabjaiban a hozzáértőknek.





A templomosokhoz vezet a terhes Madonnák rejtélye
Egy olasz szerző új elméletében azzal a megdöbbentő feltételezéssel állt elő, hogy a nyugati művészet egyik legnagyobb rejtélyeként számontartott terhes Madonnákat ábrázoló festmények megjelenése a templomosok rendjének szétzavarásával függ össze.


Brazil orvosok megfejtették a Michelangelo-kódot
Két - amatőr művészettörténésznek is beillő - brazil orvos szerint a Sixtus Kápolna mennyezetének híres freskója olyan titkos anatómialeckéket ábrázol, melyeket a mű alkotója, Michelangelo rejtett az alakok közé.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Da Vinci és a kód

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra