Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Európa külön listáz

2006. május 3. 08:00

Közös szándéknyilatkozatot terjesztett elő az európai kulturális örökség jegyzékének létrehozásáról Magyarország, Spanyolország és Franciaország. Az ok: nehézkesen, lassan kerülnek fel a tagságra érdemesített építészeti emlékek, természeti különlegességek az UNESCO világörökségi listájára - írta a Népszabadság.

<

Ráadásul más kontinensek képviselői azt állítják, hogy a listán Európa túlreprezentált. A megoldás, azaz egy új lista, most kézzelfogható közelségbe került. Granadában közel harminc ország mintegy kétszáz képviselője vitatta meg, hogy miként lehetne elősegíteni a kultúrák közötti párbeszédet.

Az európai jegyzék ötletét Franciaország vetette fel, amelyhez hamarosan csatlakozott az említett két másik ország. A lényeg: kell egy gyorsabb, rugalmasabb lista, amelyre olyan nevezetességek kerülnek fel, amelyek révén az európai országok lakói többet tudhatnak meg a másik országról, Európáról, a kontinens kultúrájáról, hagyományairól, építészeti emlékeiről, az itt élők mindennapjait befolyásoló folyamatokról.

Azt éppen Bozóki András kulturális miniszter javasolta, hogy a világörökségtől eltérően Európa esetében ne válasszák szét az épített örökséget a szellemi örökségtől. Május közepén az uniós országok kulturális minisztereinek szokásos brüsszeli találkozóján egyeztetik a részleteket.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Európa külön listáz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra