Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

215 éve született az elektromágneses távíró feltalálója

2006. április 27. 11:00

<

Kódok és vélemények

A távíró továbbfejlesztett változatát Morse 1838. február 20-án mutatta be egy hivatalos washingtoni bizottság előtt. 1840-ben szabadalmaztatta találmányát, majd 1843-ban sikerült az első vonalat is kiépíttetnie. A negyven mérföld hosszú vezetéken 1844. május 24-én futott végig az első mondat, a `Mit tesz Isten` - idézet Mózes negyedik könyvéből. A villamos távíró vonalat 1845. április 1-jén nyitották meg hivatalosan a nagyközönség számára. Tíz évvel Morse sikeres kísérlete után, 1847. december 27-én Bécs és Pozsony között megnyílt Magyarország első távíróvonala is.

Morse kódol

Az egységes nemzetközi jelzésrendszerré vált pont-vonal kombinációt - a később róla elnevezett morzeábécét - Morse 1839-ben dolgozta ki. A jelrendszer hosszú karriert futott be, alkalmazása szinte művészetnek számított, használata a nemzetközi megállapodások szerint 1999 végén szűnt meg végleg, a technika fejlődése miatt.

Az elektromos távíró még életében meghozta a sikert, a gazdagságot és az elismerést feltalálója számára, aki korántsem bizonyult nemesnek és nagylelkűnek. Amikor elsőbbségi vitába keveredett Charles Jacksonnal, a perben hevesen tagadta, hogy Joseph Henry bármilyen segítséget nyújtott volna a távíró kifejlesztésében (igaz, a tárgyalás során alaposan megszégyenült). A polgárháború idején - jóllehet ő maga északi volt - a Dél ügyével rokonszenvezett, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a rabszolgaság intézménye isteni eredetű, helyes és igazolható.

Morse 1872. április 2-án halt meg tüdőgyulladás következtében New Yorkban, ahol ekkor már szobra is állt. 1900-ban az elsők között került be a az amerikai feltalálók dicsőségcsarnokába.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

215 éve született az elektromágneses távíró feltalálója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra