Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Olasz repülőgép-relikviákat találtak Kabulban

2006. március 31. 12:30

Egy kabuli roncstelepen megtalálták azokat a repülőgépeket, amelyeket az 1930-as években adott el Olaszország Afganisztánnak.

<

Az RO-37-esekről van szó, amelyekről azt hitték, hogy már egyetlen példány sem létezik belőlük. Az egymotoros, duplaszárnyú, alumíniumból és vászonból készült gépeket (súlyuk mindössze 1450 kilogramm) az olaszok főleg Spanyolországban és Kelet-Afrikában, a második világháborúban pedig Líbiában és a Balkánon használták felderítésre. A kétüléses gép maximális sebessége 300 km/óra volt, de gyors felemelkedési képessége miatt `akrobatikus` manőverezési lehetőségeket biztosított. Bombázóként is alkalmazták - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Felszállás előtt az RO-37-es

Tíz ilyen relikviára találtak rá a kabuli roncstelepen az afganisztáni olasz katonai misszió tagjai. Tankok, ágyúk, teherautók rozsdásodó maradványai alatt a gépek viszonylag jó állapotban konzerválódtak. A katonák, mivel volt náluk fénykép is az ilyen típusú repülőkről, hamar azonosították őket. Különben is még jól olvashatók rajtuk a gyártó cég, az Aeroplani Roma neve, a típusuk, a törzsszámuk.

A gépeket egyelőre az olasz katonák táborába vitték, majd hamarosan visszakerülnek Olaszországba, ahol rendbehozzák, majd a Vigna di Valléban lévő katonai légi múzeumba viszik őket.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Olasz repülőgép-relikviákat találtak Kabulban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra