Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás mutatja be az Iparművészeti Múzeum történetét

2006. március 16. 13:00

Az Iparművészeti Múzeum 2006-ban lesz 135 éves. A most megnyílt kiállítás a gyűjtemény legjavát, mintegy 400 műalkotást vonultat fel.

<

Kevesen tudják, hogy a budapesti Iparművészeti Múzeumot Európában harmadikként, a londoni és a bécsi múzeum után, 1872-ben alapították. Magyarországon a Szépművészeti Múzeumhoz hasonlóan egyetemes kultúrértékek tárháza és saját gyűjtőkörében a legrangosabb kollekcióval rendelkezik.

A Gyűjtők és kincsek című kiállítás szokatlan megközelítést választott: nem a stílustörténet, nem is a technika bemutatására helyezte a hangsúlyt, hanem a múzeum történetére, a műkincsállomány gyarapodására. Mindez nyitánya, kiindulópontja annak a tudományos kutatásnak, amely a múzeum történetét dolgozza fel, egy majdani tanulmánykötettel lezárva.

A kiállítás a kezdetektől (1872-től) indítva időrendben mutatja be a múzeum gyarapításának kiemelkedő csomópontjait, a jeles múzeumigazgatók tevékenységét éppúgy, mint a kiváló magángyűjteményeket, aukciókat, donátorokat. Általános, átfogó kép rajzolódik ki a koncepciózus gyűjtéstől kezdve az egyes korszakokat meghatározó általános tendenciákig, ugyanakkor mindez azzal a tanulsággal jár, hogy maga a kiállítás szembesíti a jelent a múlttal.

A tárlat főszereplője KRONOSZ, az idő megtestesítője - hiszen időrendi bemutatásról van szó: gyűjteménygyarapítás a kezdetektől napjainkig. Ugyanakkor az IDŐ a megmérettetés szempontjából is szerepet kap, mivel most azok a műtárgyak láthatók, melyek értéküket megőrizve kiállták az idő próbáját.

További részletek a múzeum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás mutatja be az Iparművészeti Múzeum történetét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra