Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tutanhamon fehérbort is ihatott

2006. február 20. 10:00

Az ókori Egyiptomban a fehérbort 1600 évvel régebben ismerték, mint azt eddig feltételezték - derítették ki spanyol régészek a Tutanhamon fáraó sírjában elhelyezett tárgyakat elemezve.

<

Az eddigi elképzelés szerint ez a borfajta csak i. sz. 300 körültől létezett a Nílus menti birodalomban, ám ezt a feltételezést most megdöntötte az uralkodó sírjában talált kancsók tartalmának vizsgálata. A hat edény közül egyben - ezt már korábban megállapították - vörösbor volt. Azt viszont csak most sikerült egyértelműen kimutatni, hogy a másik öt fehérbort tartalmazott.

Tutanhamon, aki a XVIII. dinasztia 12. uralkodója volt, i.e. 1347-től 1339-ig állt a birodalom élén. Amikor meghalt, sírjába az akkori szokásnak megfelelően elhelyeztek sok olyan dolgot, amit életében kedvelt - így került oda a hat boroskancsó is.

New Scientist című brit tudományos folyóiratban most megjelent tanulmányból tehát egyrészt az derül ki, hogy az eddig feltételezettnél 1600 évvel régebben ismerték Egyiptomban a fehérbort, másrészt - mintegy mellesleg - az is, hogy Tutanhamon alighanem jobban szerette a nemes nedűből a fehéret, mint a vöröset.

A korabeli egyiptomi társadalomban a bort a felső rétegeknek és a királyoknak tartották fenn, a boroskancsó gyakran szerepelt a halottak mellé a sírba elhelyezett tárgyak között. A kancsókon - a mai cimkékhez hasonlóan - feltüntették a bele töltött bor évjáratát, az ital készítéséhez felhasznált szőlő származási helyét, sőt még a borász nevét is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tutanhamon fehérbort is ihatott

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra