Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Húszezer amerikai katona megszállja Panamát

2004. május 21. 03:09


George Bush elrendelte Panama invázióját, hogy megdöntse Manuel Noriega diktátori uralmát. A tábornok 1971 óta a panamai kémelhárítás főnöke és egyszemélyben a CIA fizetett informátora volt (1955 és 1986 között), - ily módon tehát kapcsolatba került Bushsal is, aki az amerikai hírszerzést vezette a 70-es, 80-as évek fordulóján. Noriega 1982-ben lett vezérkari főnök, majd 1985-ben elűzte a civil kormányzatot és attól fogva ténylegesen is ő irányította az országot.
Az amerikai hadművelet indoklása szerint Noriega titkokat szolgáltatott ki Kubának és a Szovjetuniónak, valamint akadályozta az amerikaiak drogellenes felderítő tevékenységét.
A tábornok 1990-ben adta meg magát az amerikai inváziós erőknek, Panamában. Ezután Miamiba szállították, ahol 1992-ben ítélték el azért, mert megengedte a kolumbiai drogkartelleknek, hogy Panamát tranzitközpontnak használják az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-szállítások során. Noriegát eredetileg 40 évre ítélték, de végül 30 esztendőre mérsékelték büntetését. (Jelenleg egyébként Noriega az Egyesült Államok egyetlen hadifoglya.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Húszezer amerikai katona megszállja Panamát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra