Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A jégbefagyott múmia újabb áldozatot szedett

2005. november 8. 12:00

Az átok olymódon része Ötzi legendájának, ahogy a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírját felfedező személyek halálát is a múmia bosszújának tulajdonították.

<

Vita lett Ötzi felfedezéséből
A jégember halála
Vita az inka múmiák sorsáról
Visszaviszik Egyiptomba az elátkozott szkarabeuszt
Tutanhamon sírjának titkai
Inka múmia lehetett Munch Sikolyának mintája
A múmia átka Szibériában
A molekuláris kémia szakértőjeként ismert Tom Loy elhunytát két hete fedezték fel az ausztráliai Brisbane-ben - jelentette pénteken a The Australian című sydneyi lap. A tudóst akkor érte a halál, amikor éppen Ötziről szóló könyvén dolgozott a lakásán - s már több napja végleg kihullott kezéből a toll, amikor élettelen testét felfedezték.

Tom Loy az Egyesült Államokban született és a Queensland Egyetem régészeti laboratóriumát vezette. Több mint tíz éve szenvedett egy vérbetegségben, amelyet nem sokkal azután diagnosztizáltak, hogy a jégemberrel kezdett foglalkozni.

Ötzit 1991-ben fedezték fel az olaszországi Dél-Tirolban, egy gleccser jegében, amely kitűnő állapotban konzerválta az őskori vadász tetemét és szerszámait. Múmiáját ma a bolzanói múzeumban őrzik, lehűtött állapotban, egy külön számára épített teremben. A jégemberről a vizsgálatok azóta kiderítették, hogy harcban esett el, s keményen küzdött támadóival, míg végül halálos nyíllövések érték.

Az "átok" elmélete arra a feltételezésre épül, hogy Ötzi bosszút áll, amiért megzavarták 53 évszázados álmát. Loy a maga részéről - akárcsak számtalan szakértő - korábban kifejtette, hogy nem hisz ebben az átokban, amellyel a média már eddig is vagy féltucat halálesetet hozott összefüggésbe.

A 67 éves Helmut Simon, az a német turista, aki rábukkant a jégben a vadászra, egy éve ugyanabban a körzetben halt meg egy kirándulás során. Konrad Spindler régész, aki először vizsgálta meg a jégembert, 55 éves korában betegségben hunyt el. Rainer Henn, az Ötzit vizsgáló tudományos bizottság vezetője 64 éves korában autóbaleset áldozata lett, amikor éppen a múmiáról tartandó előadásának színhelyére igyekezett. Kurt Fritz hegyivezetőt, aki Hennt először elvezette Ötzi teteméhez, 52 éves korában lavina sodorta a halálba, Rainer Hölzl újságíró pedig, aki filmre vette Ötzi kiemelését a jégbörtönből, 47 éves korában agytumorban halt meg. Ezenkívül egy hegyivezetővel, aki részt vett az Ötzi megtalálója utáni kutatásban, szívinfarktus végzett néhány órával Helmut Simon temetése után.

(Múlt-kor/MTI/hvg.hu)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A jégbefagyott múmia újabb áldozatot szedett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra