Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Képes beszámoló a legnagyobb bodrogközi ásatásról

2005. november 2. 10:00

Soha ilyen nagy felületű ásatás nem történt még a Bodrogközben, jelenleg Cigánd és Pácin között, illetve Nagyrozvágy mellett folyik a munka, ez mintegy három és fél hektáros területet jelent.

<

2005. október 2-án kezdődtek meg a Bodrogközben azok a nagyszabású régészeti feltárások, melyek a Vásárhelyi-terv keretében megvalósuló cigándi árvíztározó építését előzik meg.  `Hat fix lelőhelyet tartunk számon és még öt potenciális lehetőséget, tehát körülbelül tizenegy területi részen ásunk a Bodrogközben` - részletezte a régész.

Bronzkori gödör házfaltapasztással és kerámiával

Idén ősszel három lelőhelyen folyik ásatás, a miskolci Herman Ottó Múzeum, valamint a sárospataki Rákóczi Múzeum régészeinek részvételével. Kisrozvágy Pap-domb lelőhelyen Koós Judit, Pácin Alsó-Kenderszer lelőhelyen Lovász Emese és Szelekovszky Márta, Pácin Alsó-homok lelőhelyen pedig Szörényi Gábor és Ringer István irányításával zajlik a munka.

Bronzkori urnasír feltárás után

A régészeti szempontból roppant érdekes tájegységnek számító Bodrogközben eddig még nem nyílt mód ilyen nagyméretű, összefüggő felületek kutatására, így a feltárások vélhetően rengeteg új adattal szolgálnak a szakma és az érdeklődő nagyközönség számára egyaránt. A munka eddigi legérdekesebb eredménye a Pácin Alsó Homok lelőhelyen feltárt nagyon intenzív őskori település, mely a késő bronzkor/kora vaskor időszakának leletanyagával rendelkezik, ennek a periódusnak az itteni településtörténetéről eddig csak szórványos ismereteink voltak. A késő bronzkor idejéből való a lelőhelyen eddig feltárt 10 urnatemetkezés is. Ugyanitt egy kelta település néhány háza is előkerült. Pácin Alsó-homok lelőhely utolsó fázisa egy Árpád-kori tanyaszerű település volt, melynek szórtan elhelyezkedő telepjelenségei, - karámok, élelemtároló vermek, lakóházak - a 3. 5 ha. felületű lelőhely több pontján előfordulnak.

Árpád-kori ház feltárás után

"A feltárással igyekeznünk kell, hiszen a víztározó és ezzel együtt a készülő gát építése határidőhöz kötött, amíg nem esik le a hó, addig mindenképp a területen leszünk"
- jegyezte meg Szörényi Gábor. A leletanyagot restaurálják, utána kerülhet a miskolci, illetve a sárospataki múzeumba.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Képes beszámoló a legnagyobb bodrogközi ásatásról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra