Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

410 éve halt meg Francis Drake

2006. január 30. 11:30

Négyszáztíz éve, 1596. január 28-án halt meg a panamai Portobelo mellett Sir Francis Drake angol tengerész, őfelsége kalóza, a `hét tenger ördöge`; Magellán után ő hajózta körül másodikként a Földet s ő volt az első, aki élve ért vissza.

<

A felfedező kalandor

Drake 1540 körül született Tavystockban, Devonshire-ban, apja protestáns világi prédikátor volt, s bérlő egy crowndale-i birtokon. Az 1549. évi katolikus felkelés idején elmenekültek Nyugat-Angliából s Kentben, egy bárkán kaptak szállást. Drake 13 évesen hajósinasnak állt, az Északi-tengeren tanulta meg a mesterséget. Kapitánya halálakor ráhagyta a hajóját, így hamar a maga ura lett. 23 évesen eladta a hajót és belépett a gazdag Hawkins kereskedőcsalád flottájába, akik árut és rabszolgát szállítottak az Újvilágba. Drake megismerte az Atlanti-óceán vizeit, az akkor Nyugat-Indiának nevezett karibi szigetvilágot, s tapasztalatokat szerzett a spanyolokról: második útján, a mexikói partoknál megtámadták őket és sok angolt megöltek. Drake a Judith nevű hajón visszajutott Angliába és bosszút esküdött. Az út, bár pénzügyileg kudarcnak bizonyult, növelte Drake tekintélyét, s a királynő is felfigyelt rá.

1572-ben privateer-megbízást kapott Erzsébet királynőtől, ez a gyakorlatban felhatalmazást jelentett a spanyol birtokok fosztogatására. Drake két hajóval támadta meg a panamai Nombre de Dios várost, s bár megsebesült, hatalmas zsákmányt szerzett és megalapozta vagyonát. Út közben átszelte a panamai földszorost, s ő volt az első nem spanyol európai, aki megpillantotta a Csendes-óceánt. Amire azonban hazatért, Anglia már fegyverszünetet kötött Spanyolországgal, így teljesítményét hivatalosan nem méltányolhatták. Drake Írországba ment és Essex grófjának szolgálatába szegődve a lázadó írek ellen harcolt.

1577-ben megbízták: tárja fel Dél-Amerika nyugati partjait, kössön kereskedelmi szerződést a spanyol befolyási övezeten kívül élő népekkel, s kutassa fel a déli Csendes-óceánon feltételezett ismeretlen földrészt. Ekkor találkozott Erzsébettel először, aki ezt mondta: "örömmel megbosszulná Spanyolország királyán a tőle elszenvedett sérelmeket". Drake Plymouthból indult útnak 1577 decemberben, öt hajóval és 200 fős legénységgel, Goldon Hind nevű vezérhajója csak 100 tonnás volt. 1578 tavaszára elérték a brazil partokat, itt azonban a legénység körében összeesküvésre derült fény, Drake a főkolompost kivégeztette. Kiürült raktárhajóikat elhagyva 1578 augusztusában értek a Magellán-szorosba, ahol 16 nap alatt haladtak át. A viharban hajóik szétsodródtak, Drake helyettese azt hitte, a Golden Hind elsüllyedt, így visszament Angliába. Drake azonban az egyetlen hajóval kijutott a Csendes-óceánra, miközben véletlenül felfedezte: a Tűzföld sziget és ezzel a kontinens is véget ér. (Később a Tűzföld és a Déli-sark közti tengeri átjárót róla nevezték el.)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

410 éve halt meg Francis Drake

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra