Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Thököly utca nyílt Izmitben

2005. szeptember 23. 10:30

A törökországi Izmit városban utcát neveztek el, és fekete gránit talapzatra állították egy korábbi obeliszk maradványát Thököly Imre felső-magyarországi fejedelem halálának 300-ik évfordulója emlékére.

<

Gróf Thököly Imre - Zrínyi Ilona második férje - 300 éve hunyt el a törökországi Izmitben. Thököly és Zrínyi Ilona az 1699-es karlócai békekötés értelmében kerültek az akkor még Nikodémiának nevezett kisázsiai városba. Hamvaikat 1906-ban hozták haza, és ma a késmárki új evangélikus templom oldalhajójában nyugszanak, ahol az eredeti törökországi sírkő is ki van állítva. A modern Törökországban Izmitnek nevezett város másik hivalatos neve Kocaeli - a város közelében volt az 1999. augusztusi, 14000 halálos áldozatot követelő nagy földrengés.

Az évfordulóra magyar delegáció utazott Dr. F. Tóth Tibornak, a Magyar-Török Baráti Társaság alelnökének vezetésével. A küldöttség tervei között szerepelt, hogy felállít egy emléktáblát ott, ahol a magyar kormány által 1907-ben létrehozott obeliszk maradványa állt. Ám kellemesen meglepte őket Izmit vezetése. Elkészítették ugyanis az emléktáblát, amelyen kétnyelvű felirattal feltüntették a Magyar-Török Baráti Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia és Kocaeli polgármesteri hivatal nevét is. A táblát nagyméretű gránit talapzaton helyezték el az egykori obeliszk maradványával együtt, az utcát pedig, ahol az emlékmű áll, Thököly Imréről nevezték el.

Az avatáson a város előkelőségei és magyar küldöttség tagjai vettek részt. Megemlékeztek Thököly Imréről és szót ejtettek a két nép közötti barátság ápolásának fontosságáról is. A magyar delegáció köszönetet mondott az emlékműért a török vendéglátóknak, akik jelezték, hogy további emlékeket szeretnének állítani az ott elhunyt fejedelemnek és feleségének, Zrínyi Ilonának, többek között egy emlékmúzeummal, amelyre már ki is jelöltek egy épületet. Ennek felújításáról gondoskodnának, a magyaroktól azt kérik: hozzanak létre egy állandó kiállítást az ott elhunyt történelmi személyiségek emlékére - tájékoztatta az MTI-t a Magyar-Török Baráti Társaság.

(Múlt-kor/Bán Csaba/MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Thököly utca nyílt Izmitben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra