Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ellopták Moszkvában Hitler pártjelvényét

2005. augusztus 23. 10:40

Moszkvában egy jelvénykiállításon valaki eltulajdonított kilenc tárgyat, köztük Hitler aranyból készült pártjelvényét.

<

Az orosz állami archívum székházában őrzik többek között a XX. század pártjainak, szervezeteinek jelvényeit, kitüntetéseit, köztük a Vörös Hadseregéit és a németekéit, azokat is, amelyeket Hitler berlini bunkerében találtak. A második világháborús győzelem 60. évfordulója alkalmából ezeket a háborús trófeákat kiállították az archívum székházában, a Bolsaja Pirogovka utcában.

Egy tolvajnak sikerült kijátszani négy biztonsági rendszert, egy elektronikus szemmel ellátott zárat, és 30 másodperc alatt magához venni kilenc tárgyat, köztük Hitler aranyból készült pártjelvényét, amelyről azonban az archívum elnöke azt állítja, az igazinak csak a kiállításra készült másolata volt, valamint magas rangú nácik katonakönyveit - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Moszkvában az a hír járja, hogy a lopás megrendelésre történt, a megbízók valószínűleg nosztalgikus német körökben keresendők. A tolvaj mindenesetre profi volt. Miután rekordidő alatt vette magához a kilenc tárgyat, kötélen ereszkedett le az épület harmadik emeletéről, majd átugrott a kapun és eltűnt, mielőtt a riasztó megszólalt volna.

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ellopták Moszkvában Hitler pártjelvényét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra