Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szent György ábrázolás került elő Szíriában

2005. július 25. 10:00

Sárkányölő Szent György eddig ismert legkorábbi ábrázolása látható egy i. sz. 260 körül készült és most feltárt mozaikpadlón a szíriai Palmyrában.

<

A mozaik

Szent György napja
A szakértők szerint ez a kor egyik legjobb állapotban előkerült mozaikja, és talán ez lehet a Szent György legenda forrása is. Az egyik palmyrai étkező feltárása közben előkerült mozaik Bellerophont, a görög mitológia hősét egy kiméra megölése közben ábrázolja. A harcos vörös tollforgós római sisakot visel és felette két sas tartja a győzelem koszorúját. Bellerophon a szárnyas Pegazuson lovagol és lándzsáját a kiméra oroszlánfejének szegezi, ám a szörny másik két feje - a farka helyén lévő kígyófej és a hátán a kecskefej - sziszegnek rá. A hős szokatlan módon nadrágot és hímzett tunikát visel, mely nem a római, hanem Palmyra szásszánida perzsa szomszédainál volt szokásos viselet; illetve egy olyan köpeny borítja a hátát, mely a palmyrai arisztokratákra volt jellemző. Az ábrázolás így azt példázhatja, hogy a római kultúra végváraként a Mediterráneum és az Eufrátesz közt elterülő város társadalmát mindkét irányból komoly hatások érték.

A mozaikot felfedező lengyel régész Michal Gawlikowski szerint azért különleges ez a felfedezés, mert "a nyugati provinciákban több tucat késő-római Bellerophont ábrázoló padlóburkolat ismert, ám a Közel-keleten ez az első, amire rábukkantunk". Dr. Gawlikowski szerint a mozaik politikai olvasatában a kiméra Palmyra szásszánida támadóit szimbolizálja, akiket egy helyi vezető, Odainat - akit Bellerophon személyesít meg - 259-ben pyrrhusi győzelemmel vert vissza, ám úgy, hogy még a római császár, Valerius is fogságba esett. Odainat római szenátor volt, bár Gawlikowski szerint igen valószínű, hogy sosem hagyta el életében Szíriát. Győzelme után felvette a "Királyok királya" nevet. 267-ben bekövetkező halála után felesége, Zenobia vette át a térség irányítását egy akkora területen, mely egész Egyiptomig húzódott, ám nem sokkal később Aurelianus császár elfogta és bebörtönözte.

A mozaik csak egy darabja az étkező padlózatának, ám folyamatosan tárják fel a többit: a második panelen egy Bellerophonnak öltözött hegyi íjász lő egy tigrisre, míg egy másik épp lovát nyugtatja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szent György ábrázolás került elő Szíriában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra