Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szenzációs lelet a Júdeai-sivatagban

2005. július 19. 11:01

2000 éves bibliai tekercs-töredékhez juttatott egy izraeli régészt egy beduin a Júdeai-sivatag egyik völgyében.

<

Chanan Eshel, a tel-avivi Bar Ilan Egyetem régésze 1986 óta kutatott a Júdeai-sivatag déli részén. Tavaly titkos találkozóra hívta egy beduin azzal, hogy szakmai segítséget kér tőle. A Holt-tenger mellett, egy faluban egy elhagyatott rendőrörsön a beduin két kis barna bőrdarabot mutatott a professzornak, melyeken héber írás volt, és amelyekért állítólag - mintegy négymillió forintnak megfelelő - húszezer dollárt ajánlottak neki a feketepiacon.



A beduin azért fordult az ismerős izraeli régészhez, hogy az fölbecsülje a töredékek értékét. A találkozó azért volt szigorúan titkos, mert a leleteket be kellett volna szolgáltatni az illetékes hatóságnak, s ennek elmulasztása Izraelben büntetendő cselekmény. Chanan Eshel - ahogy most Tel-Avivban elmesélte - azonnal lefényképezte a tekercseket, mert nem is remélte, hogy viszontlátja azokat. Idén márciusban aztán újra felkereste a beduint, és a kétezer éves töredékek még megvoltak. Végül az egyetem nevében a régész megvette darabját 3000 dollárért (mintegy 600 ezer forint). 

A két kis töredéken az írás Mózes III. könyvéből, a Tóra középső részéből való, és az i.sz. 135 körüli időre datálható. Vélhetően azoktól a menekültektől származnak, akik a zsidók rómaiak elleni, Bar Kochba vezette felkelésének leverése után a Holt-tengerhez közeli Nahal Arugot-i barlangokban húzták meg magukat.

Tekercsek a Múlt-koron

Ősi kéziratok és a hipermodern technika
Ismeretlen Szapphó-verset találtak
Különleges Bibliák árverése
Hatalmas áttörés az ókortudományban
Újabb régészeti bűntény Jeruzsálemben
Rabbi 007: a tóramentő ügynök
Lefordítják Júdás evangéliumát
A tekercs-töredékeket most az Izraeli Régiségeket Vizsgáló Hatóság veszi górcső alá. Steven Pfann archeológus megjegyezte: érdekes és egyúttal bátorító, hogy a Júdeai-sivatagban az 1960-as évek óta az első szenzációs lelet került elő, ahol korábban azt hitték, hogy nincs semmi említésre méltó. A hatóság vizsgálata indokolt: nemrég hasonló körülmények közt került elő Jézus testvére, Jakab koporsója, ám arról hamar kiderítették, hogy modern-kori hamisítvány.

Chanan Eshel régész közlése szerint az újabb két töredék része annak a 15. tekercsnek, amelyet ebben a térségben találtak és abból a korból való, amikor a Bar Kochba vezetésével a zsidók felkeltek a rómaiak ellen az időszámításunk szerinti 132-135 között, de egyúttal az első olyan lelet, amelyen Mózes III. könyvéből való részletek vannak.

Az izraeli régészek 1947 és 1956 között kutattak át 11 barlangot a Holt-tenger nyugati partján, és több mint 1000 ősi szöveget találtak, köztük az úgynevezett Holt-tengeri tekercseket.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szenzációs lelet a Júdeai-sivatagban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra