Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Másodlagos tömegsírt tártak fel Boszniában

2005. június 21. 19:54

Másodlagos tömegsírt tártak fel Boszniában, feltehetőleg a srebrenicai mészárlás 240 áldozatának részleges maradványaival - jelentették be kedden Szarajevóban.

<

"Szinte egyik tetem sem volt teljes, ami annak a jele, hogy eredetileg máshol temették el őket, s később, a bűncselekmény eltitkolása céljából kiásták, és új helyre vitték a holttesteket" - mondta Murat Hurtic, az eltűnt személyek sorsát vizsgáló bosnyák-horvát bizottság tisztségviselője. "Nem találtunk egyetlen sértetlen koponyát sem, és az olyan maradványok helyzetéből, amelyekből csak néhány csont volt meg, másodlagos tömegsírnak véljük a helyet"- mondta.

Korábbi, hasonló felfedezésekből arra következtettek, hogy a maradványokat bulldózerek segítségével vitték az új helyre, és emiatt egy-egy test különböző részei gyakran két-három helyre kerültek.

A törvényszéki orvostani szakértő csoport 35 napos munkával befejezte a Liplje falunál lévő tömegsír feltárását. Okmányokat nem találtak, de a személyes holmik arra utalnak, hogy az áldozatok muzulmánok voltak. DNS-vizsgálatokat fognak végezni, hogy kilétüket megállapíthassák.

Boszniában 16 és félezer holttestet találtak eddig tömegsírokban, de több ezerre rúg a még eltűntként nyilvántartott, valószínűleg meghalt emberek száma. Az 1992-95-ös boszniai háborúban mintegy 260 ezer embert öltek meg.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Másodlagos tömegsírt tártak fel Boszniában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra