Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Krokodilisten-szentélyt találtak Egyiptomban

2005. június 10. 10:29

A hellenisztikus korból (Kr.e. 3. - Kr. u. 3. századból) származó leletekre bukkantak az egyiptomi el-Fajúmban a bolognai egyetem régészei. Többek között egy olyan szentélyre, amelyet feltehetően a térségben istenként tisztelt krokodilnak szenteltek.

<

Szobek, a krokodilisten
A turisták tömegétől távol lévő oázisban a homok mindent tökéletesen konzervál, így a leletek nagy része teljesen ép. Sergio Pernigotti professzor, az ásatás vezetője az Il Messaggero című olasz napilapnak elmondta, hogy a három hónapig folytatott munka során találtak egy nagy magtárt, amelynek eddig külső falait ásták ki.

Kis cellákra osztott helyiségeiből dereglyéken szállították a gabonát a ma már nem létező csatornán a Nílusig, ahol a szállítmányt hajókra rakták. A professzor szerint számos jel mutat arra, hogy a magtárakat nagyon sokáig használták.

Találtak például kopt intelmekkel teleírt agyagtáblát és körülbelül négy tonnányi római kerámiát, aminek többsége megőrizte eredeti állapotát. De a legérdekesebb egy cserép, amelyre rávésték az egész görög ABC-t. A 6 centiméteres kis tábláról valószínűleg a gyerekeket tanították a görög nyelvre.

És bár Egyiptom a múlt emlékeit kutatók számára valóságos paradicsom, az olasz expedíció mégis kivételes szerencséjének tartja, hogy rátaláltak egy nagy kőtemplomra, amelyben valószínűleg Szobek krokodilistennek áldoztak. Teljes feltárását novemberre tervezik.

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Krokodilisten-szentélyt találtak Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra