Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magyarországi romák megélt és elmesélt történetei

2005. június 23. 11:04

A magyarországi roma közösségek történeteit kívánja megőrizni, összegyűjteni és közreadni a www.rroma.hu címen elérhető dokumentumtár.

<

Képek a kiskundorozsmai cigány iskola életéből
Képek a devecseri cigánytelepről  
Az alsózsolcai cigánytelep
Egy nagyrábéi-püspökladányi oláh cigány család
Kényszermosdatások a cigánytelepeken
"A magyarországi roma közösségek történelme egy, túlnyomórészt a többségi hatalom által írt, szelektált, torzított, és kevés figyelemmel kísért történet. A kételkedők nézzék meg ebből a szempontból a közgyűjtemények kiállításait, vagy nézzenek utána, hogy mennyi szó esik minden huszadik honfitársunkról az iskolák történelemóráin. Ugyanakkor - hosszabb múltra visszanyúló kulturális intézmények, archívumok hiányában - a roma közösség maga sem tudta megőrizni, felgyűjteni és közreadni saját történetét." - olvasható a www.rroma.hu címen elérhető oldalon.

Az IHM támogatásával készült dokumentumtár célja, hogy megszólaltassa a közelmúlt történéseit megélőket, hangot adjon és nyilvánosságot biztosítson ezeknek a történeteknek.

Kényszermosdatások áldozati mesélnek a háború utántól a rendszerváltásig tartó megszégyenítő egészségügyi akciókról, a cigánytelepeken élőkre váró kopaszra borotválásról és a maró vegyszeres fürdetésről. A Roma Sajtóközpont 2001 és 2002-ben kereste fel a cigánytelepeken zajló kényszermosdatások személyes átélőit: a velük készült interjúk a roma lakosságot sújtó rendszerint hajnalban kezdődő fürdető-borotváló akciókról adnak számot.

Az oral history eszköztárával készült az a többszáz visszaemlékezés, amelyeket a Roma Sajtóközpont gyűjtött egybe korábbi roma kutatások, az MTA Szociológiai Intézete által 1971-ben, az 1980-ban indult roma közösségeket vizsgáló és 1993/94-ben végzett roma kutatások interjúiból. Egy-egy témához kapcsolódóan a romák maguk mondják el saját történetüket. A dokumentumok között megtalálhatók az MTA 1971-es - első reprezentatív roma - kutatás mélyinterjúi is, melyek bizonyos részletei word formátumban letölthetők.

A honlap megtévesztő elnevezésű Konfliktustérkép rovata egybegyűjti a magyarországi roma holokauszt eseményeit; az egykori munkatáborok, deportálások, gyűjtőtáborok, tömeggyilkosságok helyszíneit (1944-45) és az emlékezés hivatalos helyszíneit is.

A gyűjtemények rovat a Roma Sajtóközpont dokumentumarchívumából válogat. Ezek között olvashatók a cigánytelepeken tevékenykedő belügyi szervek iratai is, amelyek szóhasználata a "cigány életformát" kriminalizálja. Így lett például a kereskedésből üzérkedés, árdrágítás, illetve a munkanélküliségből közveszélyes munkakerülés. A gyűjtemények között megtalálhatók az 1957-1967 közötti megyei, járási és városi tanácsi jelentések is a területükön élő roma közösségek helyzetéről (lakhatás, egészségügy, munka, kultúra).


Visszafojtott emlékezet: a roma holokauszt története
Kényszermosdatások (1940-1985)
Konferencia a romapolitikáról

Romák az 1848-as szabadságharcban
A roma vészkorszak
A roma holokauszt emléknapja
Cigányok fekete listán
A dokumentumgyűjtemény különböző közgyűjteményekben vagy kallódó hagyatékokban található jelentések, tervezetek, levelek bemutatásával járul hozzá a roma közösség történetének rekonstruálásához. A Néprajzi Múzeum Roma Gyűjteményének közreműködésével jelenleg mintegy 1200 jelentésből, levélből, határozatból álló gyűjteményből ad reprezentatív válogatást tematikus csokrokba szedve.

A gyűjtemény anyagát képezik többek között az 1890-1930 között íródott vármegyei levelezések, belügyminisztériumi leiratok, a helyi közösségek vezetői által a "czigánykérdés megoldására" tett javaslatok; László Mária, az ötvenes évek végén rövid ideig működő Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége elnökének hagyatéka, vagy 20. századi belügyi, egészségügyi stb. folyóiratok és lapok roma anyagai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyarországi romák megélt és elmesélt történetei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra