Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Boy Jones – az uralkodó alsóneműit is elrabolta Viktória királynő hírhedt zaklatója

2018. április 11. 12:51 Múlt-kor

Az uralkodók és uralkodónők életét a mindennapi kormányzás ügyei és az udvari intrikák mellett néha olyan közönséges problémák is nehezíthetik, mint egy-egy megszállott rajongó. Az 1837-ben trónralépő Viktória királynő például rendszeresen szembetalálhatta magát a Buckingham Palotában egy koszos fiúval, aki a világért sem akart felhagyni szokatlan „hobbijával.”

<

Edward Jones – vagy ahogy a korabeli angol sajtó becézte, „boy Jones” – korai életéről keveset tudunk. Egy londoni szabó fiaként született 1824-ben, ő maga pedig valószínűleg kéményseprőként dolgozott. Beszámolók szerint Jones meglehetősen előnytelen kinézetű és rendetlen volt, és minden jel szerint csak ritkán mosakodott. Életrajzírója, Jan Bondeson szerint, Jones soha életében nem mutatott érdeklődést a nők iránt, egyetlen egy kivételével: a fiú megszállottan rajongott Viktória királynő iránt.

Boy Jones nevét azt követően ismerte meg a brit közvélemény, hogy a fiú 1838-ban kéményseprőnek öltözve beszökött a Buckingham Palotába. Az illetéktelen behatolót végül egy hordár vette észre, aki értesítette a rendőröket. A hatóságok azonnal üldözőbe vették Jonest, akit végül a St. James Streeten sikerült elkapni. Az igazi meglepetés csak ekkor következett, ugyanis a fiú nadrágjába gyűrve megtalálták a királynő alsóneműit. A ruhák mellett ellopott még egy kardot is.

Az akkor mindössze 14 éves fiút a bíróság felmentette a vádak alól, de a rendőröktől kapott fejmosás vajmi keveset használt. 1840-ben két alkalommal ismét betört a palotába, ahol állítólag megdézsmálta a konyhában talált ételt, ráült a trónszékre, végül pedig a királynő öltözőszobájában egy kanapé alatt rejtőzve találtak rá. Utóbbi esetet Viktória is megörökítette naplójában, hitetlenkedve amiatt, hogy egy illetéktelen személy ilyen közel tudott hozzá kerülni.

Ezek az esetek már nagyobb felhördülést okoztak, különösen amiatt, mert a királynő éppen néhány héttel korábban adott életet első gyermekének, Viktória hercegnőnek, ezért környezetében sokan aggódtak amiatt, hogy Jones „csínytevései” túlságosan is felzaklathatják őt. A bíróság előtt apja igyekezett elmebetegnek beállítani fiát, de az elvégzett orvosi vizsgálatok szerint Jones elméje teljesen tiszta volt. A fiút ekkor három hónapra javítóintézetbe küldték, de a várt eredményt ez sem hozta meg.

A palota megerősített védelme ellenére, Boy Jones 1841-ben még egy alkalommal beszökött a királyi rezidenciába. A fiút ezúttal az egyik uralkodói lakosztályban találták meg, amint éppen az ott elhelyezett ételekből nassolgat. Az újabb incidens miatt kialakult hatalmas botrány nyomán tovább emelték a palota őreinek számát, Jonest pedig három hónap kényszermunkára ítélték.

Szabadulása után a hatóságok igyekeztek elejét venni annak, hogy újra lehetősége nyíljon betörni a palotába. Előbb munkát ajánlottak neki egy varietében heti 4 font (mai értéken számolva 334 font) fizettségért. Ezt azonban visszautasította és rövid időn belül ismét a Buckingham környékén csatangolva kapták el. Ekkor besorozták a haditengerészethez, de ez a megoldás sem bizonyult tartósnak. Alig egy év múlva, amikor hajója éppen Portshmouth kikötőjében horgonyzott, egyszerűen lesétált a hajóról és London felé vette az irányt.

Mielőtt azonban elérte volna a palotát, ismét elfogták és előbb Brazíliába, majd Ausztráliába deportálták. Utóbbi helyen kereskedőként kezdett dolgozni, és bár egyszer még sikerült visszatérnie Angliába, ott gyorsan meggyőzték arról, hogy akkor jár a legjobban, ha mihamarabb visszatér Ausztráliába.

Végül Perth városában telepedett le, ahol a a település kikáltójaként dolgozott. Kétes hírneve azonban ide is követte őt, és az őt kifigurázó viccek miatt végül a nevét is megváltoztatta Thomas Jones-ra. Hosszú élete során mindvégig nagy részeges hírében állt, ami végül a végzetét is okozta. 1893 december 26-án az ittas Jones fejjel lefelé lezuhant egy hídról és összetörte magát a köveken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Boy Jones – az uralkodó alsóneműit is elrabolta Viktória királynő hírhedt zaklatója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra