Múlt-kor.hu

Bill Gates jóvoltából ideiglenesen hazatérhetnek da Vinci tükörírásos jegyzetei

Bill Gates jóvoltából ideiglenesen hazatérhetnek da Vinci tükörírásos jegyzetei

Leonardo da Vinci tudományos kéziratainak gyűjteménye, a Leicester-kódex több mint húsz év után visszatér Olaszországba - közölte a firenzei Uffizi Képtár igazgatója. Eike Schmidt elmondta, hogy a világhírű kéziratot 2018 októberében az Uffiziben állítják ki a toszkán géniusz születésének 500. évfordulójának 2019-es ünnepi rendezvényei előtt.

A kódexet tulajdonosa, Bill Gates, a Microsoft alapítója adja kölcsön az Uffizinek 2019 januárjáig. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Leonardo-ünnepségeket ezzel a rendkívüli kiállítással kezdhetjük” - idézte Schmidt szavait az ANSA hírügynökség.

Gates 1994-ben vásárolta meg a kódexet 30,8 millió dollárért (mai árfolyamon mintegy 13 milliárd forint) a Christie's árverésén, ezt követően többször is kölcsönadta kiállításokra. Firenzében utoljára 1982-ben volt a kódex, akkor a Palazzo Vecchióban állították ki, a korábbi tulajdonos, Armand Hammer olajmágnás és szenvedélyes műgyűjtő jóvoltából.

Hammer 1980-ban jutott az értékes kézirathoz szintén a Christie's aukcióján, melyre a névadó Leicester család bocsátotta a kódexet. A milliárdos halála után ismét elárverezték. Thomas Coke, Leicester grófja 1719-ben vásárolta a kéziratot Guiseppe Ghezzitől, aki egy római ház régi könyvei között találta meg.

A kódex 18 nagy, kettéhajtott ívből áll, az ívek mindkét oldalára írt a szerző, így lett 72 oldalas a kötet. Története során összefűzték a lapjait, a kiállításokon azonban külön-külön mutatják be őket. A 30-szor 22 centiméteres oldalakra Leonardo olaszul, jellegzetes, jobbról balra haladó tükörírással jegyzetelte gondolatait geológiáról, paleontológiáról, mechanikáról és csillagászatról, számos rajzzal illusztrálva.

Bill Gates jóvoltából ideiglenesen hazatérhetnek da Vinci tükörírásos jegyzetei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra