Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ben-Hur amerikai gyökerei

Ben-Hur amerikai gyökerei

Polgárháborús bűnbak, a Billy, a Kölyökkel hadakozó kormányzó, az oszmán szultánnal barátkozó nagykövet – csak néhány dolog, amely Egyesült Államok-szerte már életében ismertté tette Lew Wallace nevét. Az igazi világhírt azonban a Ben-Hur című regénye hozta meg számára, amely még napjainkban is az egyik legnagyobb példányszámban árusított könyv. De mi fordította a kereszténység iránt addig nem kifejezetten érdeklődő, a Szentföldön korábban sohasem járó tábornok figyelmét Jézus históriája felé? És milyen élményekből merített ihletet a legjobb barátja által elárult zsidó herceg kalandjainak megformálásakor?

A sorsfordító vonatút

„Maga az, Wallace tábornok?” – szólította meg a hálóinges férfi a vonat egyik hálófülkéjében ülő egykori bajtársát. A naptár ekkor 1876. szeptember 19-ét mutatott, a gőzmozdony pedig Indianapolis városa felé robogott, ahol a szervezők nagyban készülődtek az amerikai polgárháború veteránjainak soron következő összejövetelére. Már jócskán esteledett, amikor a saját kabinja felé tartó Robert G. Ingersoll felismerte a javában őszülő, de jellegzetes bajuszát és szakállát másfél évtized múltán is viselő északi főtisztet, Lewis Wallace-t.

A két férfi mindaddig csak látásból ismerte egymást. Ingersoll ezredparancsnokként szolgált az 1862-es shiloh-i ütközetben, ahol az északi erők egyik főparancsnoka éppen Wallace volt. Ő viszont csak a háború után találkozott a „Nagy Agnosztikus”, Ingersoll nevével, aki a szkeptikus gondolkodás bajnokaként és a korszak népszerű szónokaként beutazta Amerikát, hogy harcosan érveljen az állam és az egyház szétválasztása mellett. Miután üdvözölték egymást, Ingersoll kabinjában telepedtek le, hogy beszélgetéssel üssék el az utazásból hátralévő órákat. Vitájuk középpontjába hamarosan egy örök és kimeríthetetlen téma, Isten létezésének kérdése került.

„Úgy ontotta magából a gondolatokat és az érveket, akárcsak egy intellektuális vulkán” – emlékezett vissza Wallace a beszélgetésre, amely, bár ekkor ezt még nem sejtette, gyökeresen új irányba fordította az életét. Wallace ugyanis ekkor döbbent rá, hogy az alapokat leszámítva szinte semmit sem tud a kereszténységről. Mindez pedig úgy felbosszantotta, hogy mikor másnap hajnalban a vonatról leszállva Indianapolis utcáit rótta, elhatározta, hogy beleássa magát a teológia nagy kérdéseibe. A tanulásnak pedig egy meglehetősen gyakorlatias módját választotta: nekikezdett egy Jézus korában játszódó történelmi regény megírásának, hogy ezzel kényszerítse rá magát a téma minél alaposabb körüljárására.

Ben-Hur története

A tábornok alapos ember volt. Négy hosszú év után, végül csak 1880 novemberében került az amerikai könyvesboltok polcaira a Ben-Hur című könyve, amely mind a mai napig a világ egyik legismertebb és legnagyobb példányszámban értékesített irodalmi alkotásának számít.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2019. tavasz számában olvasható.

Előfizetek most

vagy

Emlékeztetőt kérek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra