Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bámulatos 20. század eleji fotók hagyományos tányérajkú afrikai nőkről

2018. február 8. 16:52

A murszi és a szurma valószínűleg az utolsó olyan afrikai bennszülött törzs, amelynek hölgy tagjai a hagyományoknak megfelelően hatalmas, kerámiából vagy fából készült tányérokat helyeznek az alsó vagy felső (esetleg mindkét) ajkukba. Az Etiópia és Szudán határvidékén élő népcsoportoknál az egyik legvonzóbb turistalátványosságnak számít az átlagosan 8-20 centiméter szélességű ajakdísz, amelynek eredetére számos magyarázat létezik.

<

Mikor a lányok elérik a 15-16 éves kort – az esküvőt megelőző 6-12 hónapban –, édesanyjuk (esetleg a törzs egy asszonya) apró bemetszést végez az ajkukon. A vágást követően egy-két centiméteres falemezt helyeznek a nyílásba, amíg a seb begyógyul. Erre általában három hónapot szoktak várni. A következő években a lányok saját maguk döntik el, hogy egyre nagyobb tányérok behelyezésével mekkorára kívánják növelni az ajkuk méretét, miközben az alsó két metszőfogukat olykor eltávolítják, hogy megteremtsék a helyet az új dísznek. Az eddig ismert rekordot egyébként 2014-ben állították fel, amikor Etiópiában egy nő ajkai között egy 59 és fél centiméteres tányér került behelyezésre.

Ma sem tudjuk biztosan, hogy e bizarr szokás – amely már Kr. e. 9. évezredben is jelen volt a térségben, később, Kr. e. 1500 körül pedig Közép-Amerikában is tetten érhető volt (egyébként Afrikán kívül Amazóniában még ma is) – miként és mi célból jött létre. Az egyik elmélet szerint az ajkak szándékos eltorzításának a kezdetekben az volt a célja, hogy a lányok és az asszonyok kevéssé legyenek vonzóak a rabszolga-kereskedők számára. Más kutatók szerint az ajaktányér mérete a társadalmi rang, valamint a gazdagság jelképe lehetett egykoron. Eszerint minél nagyobb a leendő menyasszony ajkába helyezett tányér, annál nagyobb hozományra számíthat a kérő. Tehát az ajaktányér nagysága tulajdonképpen a családfő szarvasmarha állományának méretére is engedett következtetni. Egyes kutatók azonban vitatják ezt, mondván, a törzs legtöbb nőtagjának házastársát már azelőtt kiválasztják, még mielőtt megvágnák az ajkukat. Vannak, akik úgy vélik, az ajaknagyobbítás és a belé helyezett tányér csupán egy dísz, amely a női erőt és önbecsülést testesíti meg. A bizarr csonkítás tulajdonképpen a fiatal lányok érettségének a jele is, ami jelzi, hogy eladósorba kerültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bámulatos 20. század eleji fotók hagyományos tányérajkú afrikai nőkről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra