Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Aznap: 1954. július 4.

2019. július 4. 19:22 Múlt-kor

1954. július 4-én, vasárnap a meglehetősen sajátos hangulatú korabeli magyar sajtóban kevés olyan hír jelent meg, amely ne bírt volna valamiféle propagandaértékkel – a megszokottnál kevesebb külföldi hír jelent meg az országos lapokban, a hazai hírek legtöbbje pedig a szocialista gazdaság teljesítményéről és a sztahanovista eredményekről szólt. A nap legfontosabb híre azonban – bármily lehangoló is volt – minden szempontból igaz volt.

<

„Kedvező légkör az indokínai tűzszünet! tárgyalásokon”

A Magyar Nemzet híre:
„Pekingből jelenti az Új-Kína: Mint a Vietnami Tájékoztató Iroda közli a vietnami néphadsereg főparancsnokságának és a Francia Unió indokínai haderői főparancsnokságának küldöttsége a következő együttes hivatalos közleményt adta ki a július 4-én Indokínában megtartott katonai tanácskozásról:”

„»A vietnami néphadsereg főparancsnoksága és a Francia Unió indokínai haderői főparancsnoksága küldöttségének katonai értekezlete 1954. július 4-én a Vietnami Demokratikus Köztársaság időszámítása szerint 8 órakor, illetve szaigoni idő szerint 9 órakor megkezdődött a III. számú műút mentén levő Trung Gia-ban. A megnyitó ülés kedvező légkörben folyt le. A két küldöttség vezetője megnyitó beszédében a két ország népei békevágyának adott hangot és rámutatott azokra az erőfeszítésekre, amelyeket a két félnek meg kell tennie az értekezlet sikere érdekében. A két küldöttség július 4-én megállapodásra jutott az értekezlet feladatait, hatáskörét, napirendjét, elveit és munka- módszerét illetően. A konkrét problémák megvitatását a következő ülésen kezdik meg.«”

„Egyre több ipari szakmunkás költözik vidékre”

A Népszava értesülése:
„A párt hívó szavára mind több ipari szakmunkás költözött vidékre, hogy a falun folytassa munkásságát. Több mint 900 lakatos, szerelő, esztergályos került gépállomásokra, gépjavító vállalatokhoz vagy állami gazdaságokba. A Munkaerő Tartalékok Hivatala is gondoskodik arról, hogy minél több új szakmunkás álljon a vidék rendelkezésére. Az idén – elsőízben – több mint 1300 gyakorló vasipari szakmunkás hathetes tanfolyam elvégzése után mint traktoros kerül majd a gépállomásokra.”

„Élénk partizántevékenység Guatemalában”

A Szabad Nép külföldi híre:
„Mint a »United Press« hírügynökség guatemalai tudósítója jelenti, guatemalai parasztok fegyveres osztagai támadásokat intéznek gépkocsiutak, szállítóoszlopok, valamint kisebb helységek ellen. »A katonai junta – írja a tudósító – parancsot adott a katonáknak, hogy azokon a vidékeken, ahol a támadások folynak, tartóztassák le a parasztokat és fegyverezzék le azokat a parasztokat, akiknél fegyvert találnak. Különösen élénk partizántevékenység észlelhető Puerlo-Barrios térségében.«”

„Angol–amerikai tárgyalások az önálló nyugatnémet hadseregről és a délkeletázsiai szövetségről”

A Magyar Nemzet közölte az MTI berlini hírét:
„A nyugatnémet sajtó beszámol arról, hogy az angol és amerikai külügyminisztérium képviselői hétfőn délelőtt Londonban tárgyalásokat kezdtek. A tanácskozások célja annak megállapítása, hogy az európai védelmi közösségiről szóló párizsi egyezmény végleges bukása esetén életbe lehet-e léptetni a bonni szerződést, amely módot adna Nyugat-Németországnak önálló hadsereg szervezésére.”

„A londoni megbeszéléseken Franciaország képviselői nem vesznek részt. A New York Herald Tribune washingtoni tudósítójának jelentése szerint az Egyesült Államok és Anglia ezen a héten nemhivatalos tárgyalásokat szándékozik kezdeni a délkeletázsiai katonai szövetség létrehozásának terveiről annak a megállapodásnak megfelelően, amely a múlt héten jött létre Eisenhower és Churchill között. Az angol–amerikai tárgyalások kezdetének pontos idejét még nem rögzítették. A tudósító szerint a tárgyalásokon a következő kérdésekkel foglalkoznak: »1. Milyen országoknak kell csatlakozniok ehhez a szerződéshez? 2. Hogyan választják ki ezeket az országokat és ki hivatott meghívásukról intézkedni? 3. Milyen kötelezettségeiket kell magukra vállalniok ezeknek az országoknak a szövetség keretében?«”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Aznap: 1954. július 4.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra